Oruç borcumuz varsa, önce kaza orucu mu yoksa Şevval orucunu mu tutmalıyız?

Şevval ayında tutulan altı günlük orucu, Ramazan'dan kalan borçlarımızı tutmadan tutabilir miyiz? Bu tutulan oruç hem kaza hem Şevval orucu olabilir mi? Yani önemli olan sadece altı günü oruçlu geçirmek mi?
Değerli kardeşimiz,
"Kim Ramazan orucunu tutar da sonra ona Şevval'den altı gün katarsa, bütün seneyi (sevabca) oruçlu geçirmiş gibi olur."(İbni Mace, Sıyam: 33)
mealindeki hadisten hareket eden müçtehidlerden bazıları, Ramazan’ı müteakip bayramın birinci gününden sonra Şevval ayı içinde oruç tutmayı müstehap saymışlardır. Bu oruç nafile bir oruçtur.
Şevval ayında tutulması sünnet olan altı gün orucu, sünnet niyetine tutmak isterseniz tutabilirsiniz. Ancak hem kaza hem de sünnet orucu niyetine beraber tutmak olmaz. Sünnet orucu ve kaza oruçlarınızı ayrı ayrı tutma imkanınız ve zamanınız yoksa, sadece kaza orucunuzu tutunuz. Ancak her ikisini de ayrı ayrı tutarsanız daha iyi olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Orucun mekruh olduğu günler hangileridir?
- Oruçluyken âdet / hayız olan bir kadının, sadece su ile orucunu bozup iftara kadar başka bir şey yememesi mi gerekir, yoksa yiyebilir mi?
- Âdet (hayız) geciktirici ilaç kullanmak caiz midir?
- Nafile oruç tuttuğumuzda bir ikramla karşılaşırsak, oruca devam etmemiz mi, yoksa bozmamız mı daha hayırlı olur?
- Kur'an'daki surelerin dizilişi neye göre yapılmıştır? Farklı dizilişleri olan Kur'anlardan bahsediliyor, onlar neye göre dizilmişlerdir?
- Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?
- Cennetteki hurileri kıskanmak ve dünyadan giden kadınların durumu hakkında bilgi verir misiniz?
- Üç ihlas suresi okumak bir hatim sevabı mı kazandırıyor?
- İnsanlardaki beyaz saçların ve kılların, kabirde veya ahirette nur olacağı doğru mudur?
- İnsanın topraktan, cinlerin ateşten yaratılmasının hikmeti nedir?