Hz. Ömer, bir sahabeye münafık mı demiş?

Tarih: 11.08.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ömer, Münafık olarak nitelediği Abdullah ibn Übey'i öldürmek istemiş, Peygamber de "Onu bırak, Peygamber ashabını öldürüyor, demesinler." demiş.
- Buna göre Ömer bir sahabeye münafık mı demiş oluyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“Sahabe” kavramının bir sözlük anlamı, bir de ıstılah / terim anlamı vardır. Sözlük anlamı "beraber bulunan arkadaş" demektir. Bu anlamda, Hz. Peygamber (a.s.m)’le birlikte bulunup, camide namaz kılan münafıklar vardır. Bunlar -açıktan dilleriyle- Hz. Muhammed (a.s.m)’in Allah’ın resulü olduğuna şahadet ediyorlardı, fakat içten inanmıyor ve ona karşı büyük kin besliyorlardı. (bk. Münafıkun suresi)

Diğer müminlerle birlikte camiye gelip namaz kılan insanları “münafık = gizli kâfir” damgasını vurmak, Hz. Peygamber (a.s.m)’in siyaset anlayışına uygun düşmüyordu. Çünkü, kimsenin alnında “münafık” yazılı değildi.

Görünürde de olsa, aynı imanı, aynı mescidi, aynı ibadeti paylaşan birisine “münafık / kâfir” damgası vurulsa, samimî müminler de tedirgin olmaya başlar. Acaba yarın da bize mi sıra gelecek diye endişe edebilirdi.

Ayrıca, İslam düşmanları, “Hz. Muhammed arkadaşlarına güvenmiyor, onları hainlikle suçluyor.” diye büyük bir propaganda malzemesini elde etmiş olacaklardı. İşte, Hz. Peygamber (asm)’in “Peygamber ashabını katlediyor, demesinler.” ifadesi bu gerçeğe dikkat çekmek içindir.

Istılah / terim anlamıyla sahabe; “Hz. Peygamber (a.s.m)’i görmüş, (veya ama bir zat olan İbn Ümmü mektum gibi -o Resulullah’ı görmemiş ise de- onun tarafından görülmüş), ona samimî olarak iman etmiş ve bu iman üzere ölmüş kimse demektir. İşte bu hakikî sahabeler arasında hiçbir münafık  olmamıştır.

Sahabe deyince; İslam ümmetinin / âlimlerinin, hadis kriterleri bakımından dahi olsa, “cerh-tadil” denilen ilmî bir eleştiriye bile tabi tutulmasına izin vermediği, Resulüllah (asm)’ın çevresinde yer almış en kuvvetli mümin, insanların en seçkini olan güzide kimseler akla gelir.

İlave bilgiler için tıklayınız:

ASHÂB.

Hiçbir veli sahabelerin derecesine yetişemez... 

Abdullah b. Übeyy'in Ölümü.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun