Ölen hayvanın arkasından ağlamak günah mı?
Değerli kardeşimiz,
İnsan, hayvan gibi canlıların ölmesi ya da bir bitki de olsa onun kuruması sebebiyle bir insanın üzülmesi, hüzünlenmesi, kederli bir hâl alması normaldir. Bu durumda acısını açığa vurup sessizce ağlaması ve gözyaşı dökmesinde bir sakınca yoktur.
Hz. Peygamber (asm) Efendimiz de oğlu İbrahim’in, kızının ve kızının çocuğunun vefatlarında bizzat gözlerinden yaşlar akıtarak sessizce ağlamıştır. (bk. Buhari, Cenaiz, 43)
Bunun yanında Allah’ın takdirine karşı çıkmanın ve Cahiliye döneminde olduğu gibi yaka-paça yırtarak ağlamanın doğru olmadığını da beyan etmiştir.
Nitekim Peygamber Efendimizin (asm), küçükken vefat eden oğlu İbrahim’in ardından “…göz ağlar, kalp üzülür, fakat Rabbimizin razı olmayacağı söz söylemeyiz.” buyurması bu konuda müminler için bir örneklik teşkil eder. (bk. Buhari, Cenaiz, 32, 42, 43)
Buna göre, bir kimsenin ölen hayvanına üzülmesinin, hüzünlenmesinin, kederli bir hâl almasının, acısını açığa vurup sessizce ağlamasının ve gözyaşı dökmesinin bir sakıncası olmaz.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Hayvanlar öldükten sonra ruhları ne olur ve bu hayvanlar cennete ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ölmüş bir yakınımızın arkasından veya mezarının başında sesli ağlamak günah mıdır?
- Kadınlar cenaze defni için mezarlığa gidebilir mi?
- Mezarlıklarda tuvalet yapmak doğru mudur?
- Depremde ölenler şehit mi, yıkanır mı?
- "Sen kabirdekilere işittirecek değilsin." ayetine rağmen, niçin kabirdekilere telkin ve selam verilmektedir?
- Peygamberimiz Hz. Muhammed’in, oğlu İbrahim’in cenaze namazını kıldığı ve kılmadığı şeklinde iki ayrı rivayetin olması bir tezat değil midir?
- Günümüzde İslamî konularda sünnete müracaat şart mıdır?
- MATEM
- İslamiyet'ten önce cenazelerin / ölülerin defin işlemi nasıl yapılıyordu? Peygamber Efendimizin (asm) annesi ve babası nasıl defnedilmiştir?
- Neden ondan geldik ona döneceğiz deriz?