Ölecek gibi oluyorum, ne yapabilirim?

Tarih: 15.02.2024 - 08:24 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Namazdayken yakınımda kimse yoksa çok korkuyorum ölecekmişim gibi oluyorum bu his çoğunlukla gece yatmadan önce ve namazdayken ya da tek başımayken oluyor. Bunun nedeni ne olabilir?
- Geçirmek için ne yapabilirim?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz kılarken hissettiğiniz korku duygusunun ve fizyolojik tepkilerinizin çok sayıda nedeni olabilir. Bunun net olarak anlamak için daha teferruatlı bir bilgiye ihtiyaç var. Çünkü doğru bir teşhis için, bu durumun sizde ne zaman ve kaç yaşınızda iken başladığının, hangi sıklıkla devam ettiğinin, buna benzer bir korkuyu çocukluğunuzda yaşayıp yaşamadığınızın vb. bilinmesi gerekir.

Bununla beraber namaz esnasında yaşadığınız bu durumun, geçmiş yıllarda -muhtemelen çocukluğunuzda- namazla ilgili duyduklarınız, gördükleriniz, okuduklarınız veya yaşadıklarınızla  ilgili olma ihtimali yüksektir. Mesela:

Namaz kılıp kılmamakla ilgili herhangi bir zorluk, şiddet, korku, yaşadıysanız veya gizli-saklı kılmak zorunda kaldıysanız, bu durum şimdiki korkularınızı tetikleyebilir.

Veya herhangi bir veli, derviş, âlim vb. kişinin namaz kılarken yaşadığı Allah korkusundan kaynaklanan korkularını, kalbinin çarpmasını ona özel ruh hâliyle ilgili menkıbelerini, hatıralarını veya sözlerini duymuşsanız, bu da namazınızda bilinçaltınızı tetikleyebilir.

Veya yine çocukluğunuzda birisinin namaz esnasında vefatına şahit olmuş olabilirsiniz. Veya bu yönde bir hikâye duymuş da olabilirsiniz.

Veya geçmişte namaz kılarken, sizin dışınızda, ama sizi korku ve kaygıya sevk eden bir olay yaşanmış, mesela namaz kılarken eve hırsız girmesi, çocuğun tehlikeli bir işe kalkışması, evde bulunan bir hastanın fenalaşması, deprem veya yangın çıkması gibi, bilinçaltınız her namaz kıldığınızda o anı yeniden yaşıyor olabilir.

Saydığımız bu nedenlerin dışında ama bir şekilde namaz kılarken, namaz öncesi veya namaz sonrası yaşanmış başka bir durum da bilinçaltınızı etkileyebilir.

Eğer böyle bir durum varsa, bu demektir ki namaz esnasında iradeniz dışında bilinçaltınızın aktive olması ile yaşanan bir durum söz konusudur. Bunun için öncelikle bir içgörüye, geçmişe yönelik olarak kendinizi tanımaya ihtiyacınız var. Saydığımız nedenlerden birini veya benzerini hatırlarsanız ve geçmişle bugün arasında benzer duyguları yaşadığınızı anlarsanız sorunu çözme yolunda büyük bir adım atmış olursunuz. Çünkü sizi kaygılandıran şey, iradeniz dışında yaşadığınız ve nedenini bilmediğiniz bir duygudur. Nedenini ve nereye dayandığını anladığınız an, bilinçaltından bilince gelecektir. Bilinçte olan şeyleri kontrol etmek de kolaydır. Ayrıca belirsizlik de ortadan kalktığı için rahatlayacaksınız.

Ayrıca bu çerçevede size önerimiz, namaz kılarken odaklanma noktanızı değiştirin. Mesela Fatiha suresinin, diğer surelerin ve duaların manasına odaklanın. Bu şekilde zihniniz başka noktalarla fazla meşgul olmayacaktır.

Yaşınız küçükse, belli bir olgunluk yaşına kadar sabırlı olun, çünkü çocukluk dönemi korkuları ileri yaşlarda kesinlikle geçiyor.

Namazda yaşadığınız bu duygu ve fizyolojik tepkilerden dolayı namazdan asla kaçmayın, kaçtığınız takdirde daha fazla artar. Namazın ve okuduğunuz sure ve duaların manasına odaklanarak ısrarla üzerine gidin ve namaz kılmaya devam edin.

Bunların dışında Risale-i Nur Külliyatı'ndan Dokuzuncu Söz ve 21. Söz Birinci Makam bahislerindeki namaz konusunu sık sık okuyun, mümkünse her gün okuyun ki, bilinçaltınız “namaz kılarken” eski duygularınıza değil de yeni okuduklarınıza göre sizi etkilesin.

Bunun yanında yine 21. Söz’ün İkinci Makamında yer alan “vesvese” konusunu da okumanızda fayda olduğunu düşünüyoruz.

Size ölümü çağrıştıran namaz değil, yalnız kalmanız da olabilir. Bu da yine çok büyük ihtimalle çocukluk yaşantınızla alakalıdır.

Kalbimizden geçen en gizli sırları bilen her şeye kadir olan Allah’tan bol bol yardım isteyin ve dua edin...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun