Babam, sağ elin çürüsün dedi, ne yapmalıyım?

Tarih: 07.10.2026 - 07:47 | Güncelleme:

Soru Detayı

Babama vurdum; çünkü bana gereksiz yere vurdu, hayatımda ilk defa böyle bir haram işledim, ne yapmalıyım? Babam bana tokat attı. Ben ona tek bir söz bile söylemedim. Hiçbir şey demedim. Ardından bana üç kez tokat attı. O anda kendimi kaybettim ve ben de ona dört ya da beş kez vurdum. O an adeta ne yaptığımı bilmiyordum. Neden bu kadar öfkelendiğimi de anlayamıyorum. Sadece ona vurdum. Bunun üzerine bana beddua etti ve "Sağ elin çürüsün." dedi. Ben bugüne kadar ona daima iyi davrandım. Kendisi namaz kılmıyor. Hepimiz ona namaz kılması için defalarca ricada bulunduk. Üç gün sonra babamın yanına giderek ondan beni affetmesini istedim. O da hem beni hem de yaptığı şeyleri affettiğini söyleyerek:
"Seni affettim; ben de yaptıklarımı affettim." dedi.
Ben de namaz kıldım, Allah'tan işlediğim bu günahı bağışlamasını istedim, ağladım ve O'na yalvardım.
Anne ve babamı çok seviyorum.
Şimdi öğrenmek istediğim şudur:
-Bu bedduanın etkisinden kurtulmak için ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Babanızın size haksız şekilde tokat atmış olması, sizin de öfkeyle ona vurmanızı helal hâle getirmez. Özellikle anne-babaya karşı kötü davranmak dinen çok ağır bir meseledir:

“Rabbin şöyle buyurdu: Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel muamele edin. Şayet onlardan her ikisi veya birisi yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara hizmetten yüksünme, 'Öf!..' bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle. Şefkatle, tevazu ile onlara kol kanat ger ve şöyle dua et: 'Ya Rabbî, onlar küçüklüğümde nasıl beni ihtimamla yetiştirdilerse, ona mükâfat olarak sen de onlara merhamet buyur!..' " (İsra, 17/23-24)

Fakat sizin yaptığınız önemli şeyler var:

- Pişman olmuşsunuz.

- Allah'tan bağışlanma dilemişsiniz.

- Namaz kılmış ve tövbe etmişsiniz.

- Üç gün sonra babanızın yanına gidip özür dilemişsiniz.

- Babanız da sizi affettiğini açıkça söylemiş.

Dolayısıyla artık Allah'ın rahmetinden ümit kesmeniz doğru değildir. Samimi tövbenin temel şartları yerine getirilmiştir: Günahtan vazgeçmek, pişman olmak ve tekrar etmemeye kesin olarak niyet etmek, kul hakkıyla helalleşmek.

“Sağ elin çürüsün” bedduası

Babanızın öfkeyle söylediği bu sözden dolayı sağ elinizin mutlaka çürüyeceğini, felç olacağınızı veya başınıza bedensel bir musibet geleceğini düşünmeyin.

Unutmamak gerekir ki, duaları da bedduaları kabul edecek olan Allah’tır. Bu nedenle babanızın bedduasının mutlaka yerine geleceği anlamına gelmez. Özellikle babanız sonradan sizi affettiğini söylemişken, sürekli “Acaba beddua tuttu mu?” diye korkmanız gerekmez.

Kur'an'ın temel ilkelerinden biri de şudur: “Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.” (Enam 6/164)

Bu nedenle gelecekteki eşinizin veya çocuklarınızın sizin işlediğiniz bir günah sebebiyle cezalandırılacağından korkmanız için bir sebep yoktur.

“Ya Allah beni cezalandırırsa?”

Burada özellikle şu noktaya dikkat edin: Allah'tan korkmak başka, Allah'ın rahmetinden ümit kesmek başkadır.

Tövbe ettikten sonra sürekli: “Elim çürüyecek mi? Felç mi olacağım? Allah beni cezalandıracak mı?” diye bedeninizi kontrol etmek ve gelecekteki felaketleri düşünmek, tövbenin gereği değildir.

Allah'ın sizi cezalandıracağına dair size verilmiş özel bir bilgi yoktur. Hatta Kur'an şöyle buyurur:

“Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin.” (Zümer 39/53)

Bundan sonra ne yapabilirsiniz:

- Samimi tövbenizi sürdürün.

- Bir daha anne-babanıza el kaldırmamaya hatta öf bile dememeye kesin karar verin.

- Babanızla aranızdaki ilişkiyi mümkün olduğunca güzelleştirin.

- Onun için dua edin.

- “Allah'ım, beni bağışla, babamı da bağışla; aramızdaki kırgınlığı gider.” diye dua edin.

- Bedduayı tekrar tekrar zihninizde canlandırıp korkmayın.

- Sağlığınızla ilgili gerçek bir belirti ortaya çıkmadıkça, bunu bedduanın gerçekleşmesi olarak yorumlamayın.

Ve belki en önemlisi: Yaptığınız şeyden pişman olmanız, sizi ömür boyu “kötü evlat” yapmaz. İnsan hata edebilir; önemli olan hatada ısrar etmek değil, hatadan dönmektir.

Babanızın da sizi affettiğini söylemiş olması ayrıca çok önemlidir. Artık geçmişteki olayı sürekli zihninizde yeniden yaşatmak yerine, tövbenizi Allah'a bırakıp bundan sonraki davranışlarınıza bakmanız daha doğru olur.

Eğer o anda gerçekten kendinizi kontrol edemeyecek kadar öfkelendiyseniz, bundan sonrası için öfke yükseldiğinde ortamdan uzaklaşmak, konuşmayı kesmek ve fiziksel olarak mesafe koymak özellikle önemli.

Babanız tekrar size vurursa da karşılık vermek yerine mümkünse ortamdan uzaklaşın ve güvenliğinizi sağlayın.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun