Kötü kadını boşamayanın duası kabul olmaz mı?
Nikahı altındaki kötü kadını boşamayan erkeğin duası kabul olmaz diye bir hadis var mı? Üç kişi vardır ki dualarına icabet edilmez şeklinde, nikahı altındaki kötü kadını boşamayan erkeğin duasına icabet edilmez diye bir hadis var mıdır? Hadis sahih midir ve açıklaması nedir? Hâkim 2, 331/ 3181.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, erkek veya kadın, eşinin günahından razı değilse, rol model olarak kendisi Müslümanca yaşıyorsa, günahtan kurtulması için gereken her şeyi lütufla, merhametle, şefkatle yerine getiriyorsa, eşinin günahından sorumlu değildir, duaları da makbuldür.
Buna rağmen halini değiştirmeyen eşi boşamak veya boşanmak helal ise de sabretmek ve hikmetle hareket etmek daha iyidir.
İlgili hadis-i şerif şöyledir:
“Allah’a dua eden üç kişi vardır ki duaları kabul olunmaz:
Nikahı altında kötü ahlaklı bir kadın olduğu halde onu boşamayan erkek, bir kişiye borç verdiği halde onun üzerinde şahitlik etmeyen kimse, mallarını beşerin (akıl ve sorumluluk sahibi olmayan) birine emanet eden kişi…” (Hâkim, el-Müstedrek, 2/331, no: 3181)
Hakim’e göre hadis, Buhari ve Müslim’in şartlarına uygundur. İbn Hacer el-Askalânî ve Zehebi de hadisin sıhhatini onaylamıştır (bk. Telhis, birlikte)
Hadisin kapsadığı durum
Fıkhî bağlamda hadisin maksadı şudur; kadın Allah’a karşı büyük günah işlerken, kocası hiçbir çaba göstermeden günahlara göz yumar veya onun fiillerine razı olur ise, o kişinin duasına icabet bu özel hususta engellenir. Yani hadiste ihmal ve onay vurgulanıyor.
Rol model olan, nasihat eden koca
Koca kadınla iletişim kuruyor, nasihat ediyor, rol model oluyor, günahlarına razı değilse, buna rağmen kadın davranışlarını değiştirmediyse, bu durumda hadisin kapsadığı durum devreye girmez. Çünkü koca ihmal etmiyor, aksine çaba gösteriyor. Bu durumda kadını boşamak zorunda değildir ve duası kabul edilmez hükmü de geçerli olmaz, şeri sınırlar içinde sabır ve tavsiye yolu tercih edilir.
Özetle:
Kadının kötü fiillerini engellemek için çaba gösteren, nasihat eden ve asla razı olmayan koca, hadiste geçen ‘boşamayan erkeğin duası kabul olmaz’ hükmüne dâhil değildir; boşanmak zorunda değildir ve duası Allah katında makbul olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Eşinin başını örtmemesinin erkeğe günahı var mıdır?
- Erkek hanımını namaz kılması için dövebilir mi ya da namaz kılması için baskı yapabilir mi?
- Kocasıyla kavgalı olan kadının duaları neden kabul olmaz?
- Müslüman bir gençlik nasıl yetiştirebiliriz?
- Boşanan kadın mehrini vermek zorunda mı?
- ?Bir müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur" hadisini açıklar mısınız??Duanın kabul olması?, her zaman?istenen şeyin tastamam gerçekleşmesi? anlamına mı gelir?
- Anne ve baba boşanmasını isterse erkek kadını boşamak zorunda mıdır? Anne veya babanın çocuklarının, istedikleri biriyle evlenmelerine razı olmamaları, anne veya babanın çocuklarını, istemedikleri biriyle evlenmeye zorlamaları?
- Kadının kocasına itaatini nasıl anlamalıyız?
- Tevessül, ayet ve hadislere göre caiz midir?
- NİKÂH, SÜT, NAFAKA V.S. ILE ALÂKALI HÜKÜMLER