Unun kepeği gibi döküntü ne demektir?
- İnternette bir hadiste "Sen sahabeler arasında unun kepeği gibi döküntü takımındansın." gibi bir ifade okumuştum.
- Böyle bir hadis var mı; nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Evet, böyle bir hadis vardır. Söz konusu hadisi-i şerif verip açıklamasını yapmaya çalışalım.
Ebû Saîd Hasan el-Basrî’den rivayet edildiğine göre, Âiz İbni Amr (ra) Ubeydullah İbni Ziyâd’ın yanına girdi ve (şöyle dedi):
أَيْ بنيَّ ، إِنِّي سمِعتُ رسولَ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يَقولُ :
« إِنَّ شَرَّ الرِّعاءِ الْحُطَمَةُ »
فَإِيَّاكَ أَنْ تَكُونَ مِنْهُمْ . فَقَالَ لَهُ :
اجْلِسْ فَإِنَّمَا أَنت مِنْ نُخَالَةِ أَصْحَابِ مُحَمَّدٍ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم ، فقال :
وهَلْ كَانَتْ لَهُمْ نُخَالَةٌ إِنَّمَا كَانَتِ النُّخالَةُ بَعْدَهُمْ وَفي غَيرِهِمْ ،
– Ey oğlum! Ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’ in “Yöneticilerin en kötüsü, idaresi altındaki insanlara karşı katı ve kaba davrananlardır.” buyurduğunu işittim, sakın sen onlardan olma, dedi.
Ubeydullah İbni Ziyâd, Âiz’e:
– Sen otur! Çünkü sen Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’ in ashabının, unun kepeği gibi döküntü takımındansın, dedi. Âiz İbni Amr:
– Onlar arasında unun kepeği gibi döküntü takımından olan mı var ki? Unun kepeği gibi döküntü takımından olanlar onlardan sonra ve onlar dışındakilerin arasından çıktı, dedi. (Müslim, İmâre 23)
Bu hadis-i şerif, sahâbe-i kirâm’dan her birinin ma’rûfu emir ve münkeri nehiy vazifesine ne kadar düşkün olduğunun bir göstergesidir. Âiz, zamanın valisi Ubeydullah’a karşı görevini yerine getirmiş ve ona Allah Resûlü (asm)’in hadisiyle nasihat etmiştir. Valinin kendisini küçümsemesi üzerine de ona son derece susturucu bir cevap vermiştir. Çünkü sahâbe-i kirâmın hepsi ümmetin büyükleri ve seçkinleridir. Onların kendi aralarında farklı düşünce ve mertebeleri elbette vardır, fakat bu durum onları küçümsemeyi gerektirmez.
İdare ettiği kimselere kötü davranan, merhametsiz tavırlarıyla onları ezen zâlim yöneticiler, kullarını çok seven ve onların incitilmesine asla râzı olmayan Cenâb-ı Hakk’ı kıyamet gününde karşılarında bulacaklardır. Yaptıkları haksızlığın hesabını kolay kolay veremeyecek, cennetin kokusunu duyamayacaklardır.
Özetle;
- Sahâbenin hepsi, iyiliği emir ve kötülüğü nehiy konusunda titizdiler. Doğru bildikleri bir şeyi söylemekten çekinmezlerdi.
- Ehl-i sünnet itikadına göre bütün sahâbîler faziletli olup saygıya layık kimselerdir.
- Zalim yöneticiler, sözü dinlenecek kimseler tarafından, ashâb-ı kirâmın yaptığı gibi, zaman zaman uyarılmalı, kendilerinden halka iyi davranmaları istenmelidir.
- Halkın idaresini üstlenen kimseler, onlara haksızlık etmemelidir. (bk. Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yay., H. No: 194, 658)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sapan taşı av avlamaz... hadisini açıklar mısınız?
- Hanzala münafık mı oldu?
- Hurmaları atıp cennete mi gitti?
- Yöneticiler cahillere katlanmalı mı?
- Kalbimizden geçenlerden sorumlu muyuz?
- Yalınayak, çıplak ve sünnetsiz mi dirileceğiz?
- Yeni bir çığır açan kişiye karşılık var mı?
- Çocuğun ölümünü kocasından gizlemiş mi?
- Hayber nasıl fethedildi?
- Cihada gitmek isteyip imkanı olmayan ne yapar?