Bir kadın boş vaktini nasıl değerlendirmeli?
- Müslüman bir kadının boş vaktini nasıl değerlendirmesini önerirsiniz?
- Özellikle yeni dindar olmuş ve dini bir yaşam stili sürmek isteyen kadınlar için kitap önerileriniz ve aktivite önerileriniz var mı?
- Örgü örmek olur mesela?
Değerli kardeşimiz,
Müslüman bir kadın boş zamanlarını değerlendirmek için öncelikle dinî, ahlakî, kültürel ve kişisel gelişimine katkı sağlayacak çeşitli faaliyetlerde bulunabilir. Bu çerçevede size tavsiyelerimiz şunlar olacaktır.
Manevi Gelişim İçin İbadet ve Dua
Dünyaya gelişimizin birinci gayesi Allah’ı tanımak ve ibadet etmektir. Cenab-ı Hak Zariyat Suresi 56. ayette “Ben cinleri ve insanları bana kulluk etsinler diye yarattım.” buyurmaktadır.
Bundan dolayı zamanımızı tanzim ederken programımızın en başında ibadetlerimiz gelir.
Ayrıca namaz kılmak, Kuran okumak, zikir çekmek ve dua etmek ruhen dinginlik ve iç huzur sağladığı için diğer işlerimizi de daha verimli yapabiliriz.
İlim Öğrenmek
Yüce dinimiz İslam'a göre ilim öğrenmek, kadın erkek her Müslüman'a farzdır. İlim, öncelikle kişinin kendini, Rabbini ve çevresini tanımasıdır. Yaratılış gayesinin farkında olmasıdır. Varlığı ve bütün kâinatı doğru okumalıdır.
İnsanın dünyaya gönderilmesinin gayesi “İlim öğrenmekle tekâmül etmektir.” der Bediüzzaman Said Nursî. İlim insanın kemalatını artırır.
Bunun için hadis, tefsir ve fıkıh gibi İslami ilimlere yönelik kitaplar okuyabilir veya çevrimiçi derslere katılabilir.
Bu çerçevede Risale-i Nur Külliyatını baştan sonra dikkatlice okumayı tavsiye ederiz.
Sadaka ve Yardımlaşma
Zor durumda olan insanlara maddi veya manevi destek sağlamak, onların sorunları ile ilgilenmek Kuran’ın müminlere en önemli tavsiyelerindendir:
“Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği hâlde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen; antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır.” (Bakara,2/177)
Bu çerçevede gönüllü kuruluşlarda, Kuran ve İman hizmeti veren cemaat ve gruplarda muhtaç müminlere yardım etmek, onlarla birlikte çalışmalara katılmak en hayırlı vakit geçirme örnekleridir.
Özellikle İslamî eğitim konusunda çocuklara destek olmak büyük bir sevaptır.
Kültürle Gelişim
Dini eserler yanında milli değerlerimizi öğreten eserleri okumak, kültürümüzü tanımak da Müslüman kadını daha donanımlı yapar.
Ayrıca okumak insanı ahlaklı ve erdemli hâle getirir.
Hem dinî hem de kişisel gelişim kitapları okumak bilgi ve bakış açısını genişletir.
Kişisel Gelişim
Bir kadın ister evinde isterse dışarıda olsun el becerilerini geliştirmesi önemlidir. Çünkü el işi, dikiş-nakış, yemek yapma gibi becerilerde ustalaşmak hem keyif verir hem de aileye katkı sağlar.
Ayrıca kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Ebru, hat sanatı, şiir yazma gibi İslami değerlerle uyumlu sanatsal faaliyetler yapılabilir. Bunlar faydalı uğraş olduğu için de aynı zamanda sevabını da kazanmış olur.
Fiziksel Aktivite
Evde sürekli oturmak veya işe gidip gelmek fiziki olarak kişiyi yıpratabilir. Bunun için uygun yerlerde ve tesettüre uygun elbiseler içinde ve uygun ortamlarda spor yapmak, mesela yürüyüş yapmak veya evde egzersizler gibi helal sınırlar içinde yapılan fiziksel aktiviteler sağlığı korur.
Aile ve Sosyal Hayata Zaman Ayırmak
Eş, dost, çocuklar ve torunlarla nitelikli vakit geçirmek aile bağlarını güçlendirir. Komşularla sohbet etmek, bir ihtiyacı olan kişiye yardım eli uzatmak sevap kazandırır.
Müslüman bir kadın, Allah'ın rızasını gözeterek hem kendisine hem de çevresine fayda sağlayacak şekilde zamanını verimli kullanabilir. Bu denge hem dünyevi hem de uhrevi saadeti beraberinde getirir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zeka ve bilinç nasıl arttırılır?
- Haramdan başka bir şeyden zevk alamıyorum?
- Doğuştan eşcinseller ne yapmalı?
- Aklımıza ve kalbimize gelen olumsuz düşüncelerden nasıl kurtulabiliriz?
- Tembellik ve ataletin nedeni nedir?
- Ho’oponopono tekniği hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Evlenemeyen kişinin günaha girmemesi için ne tavsiye edersiniz?
- İstimna / mastürbasyon, kendi kendine tatminin dini hükmü, zararları, kurtulma yolları hakkında bilgi verir misiniz?
- En iyisi olmayı istemek nefisten mi?
- Hz. Peygamber'in eğitim metotları nasıldı, örnekler verir misiniz?