Doğuştan eşcinseller ne yapmalı?
- Ben bir eşcinsel erkeğim ama sebebini hiç bilmiyorum. Kendimi bildim bileli erkeklerden hoşlanıyorum, ama zevk için değil, duygusal olarak tabi ki. Çok küçük yaştan beri bu böyleydi, kadınlığa hiç bir özentim yok...
- Çevremin bana sürekli sen lanetlisin sen kıyamet alametisin demeleri beni çok üzüyor.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, hissi olarak bazı kadınların erkek ve bazı erkeklerin kadın hissine yakın his taşıdıkları bir vakıadır. İşte bu hislerini fiil ortamına taşımadıkça ve dine zıt hareketlerde bulunmadıkça, sorumlu olmazlar ve günah değildir.
İçinde bulunduğunuz durumun sizi ne kadar gerdiğini ve huzursuz ettiğini anlayabiliyoruz. Bundan dolayı Yüce Rabbim size ve tüm sıkıntısı olan Müslüman kardeşlerimize yardım etsin ve onların imtihanını kolay eylesin diyoruz.
Eşcinsellik Doğuştan Gelen Sabit Bir Durum Değil
Öncelikle bir yanlışın altını çimekte fayda var. Bugün bilim, eşcinselliğin nedenleri konusunda hemfikir değil. Doğuştan diyenler olduğu gibi, Prof. Dr. Nevzat Tarhan gibi dünyaca tanınmış psikiyatristler ve bilim adamları ise, “Eş cinselliğin geni yoktur, dolayısıyla doğuştan gelen sabit bir duygu değil.” diyorlar.
Yapılan araştırmalar bazı kişilerin 0-3 yaş arasında, bazılarının ise ergenlik döneminde, bazılarının herhangi bir taciz ve tecavüz sonrasından, bazılarının ise çok sonradan çeşitli etkenlerin tesiri ile eşcinsel yönelim yaşadığını göstermektedir.
Burada anne-baba tutumu, özellikle babanın varlığı ve yaklaşımı, çocuğun karakteri, çevreden etkilenme biçimi, yaşadığı deneyimler ve bunları algılama biçimi eşcinsel eğilimler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Sizin de muhtemelen çok erken yaşlarda yakalandığınız bir durum olabilir.
Hiçbir Duygu Kişiyi Lanetlik Yapmaz
Eşcinsel duygular, yapılması veya eyleme vurulması hâlinde ayıp, günah, suç ve hatta sapkınlık olabilecek birçok duygudan biridir. Bu duyguları taşıyanların, bunu eyleme vurmadıkları sürece, masum olduklarına inanırız. Mesela, “kleptomanı” denilen hırsızlık hastalığı olanlar, hırsızlık yapmadığı sürece masumdurlar.
Dolayısıyla eyleme geçmediğiniz sürece siz de masumsunuz. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi böyle bir cinsel sapmanın nedeni, öyle zannedildiği gibi, sadece şehvet düşkünlüğü veya sapıklıktan kaynaklanmadığı, kişinin çocukluk dönemi yaşantılarından, anne-baba eğitiminden, travmalarından vb kaynaklandığı düşünülüyor.
Mesela, eşcinsellerin bazıları, çocuklukta babalarından almadıkları şefkati, sevgiyi başka erkekleri erotize ederek onlardan almak isterler. Burada arzulanan aslından cinsellik değil de baba şefkatidir, güçlü erkekliktir, karizmadır, otoritedir.
Kişiye düşen şey, bunun bir hastalık olduğunu, travma sonucu oluştuğunu, ama normal da olmadığını, kişinin imtihanı olduğunu, eyleme vurduğunda dünya ve ahiret hayatını yakacağını kabul edip gerekli tedbirleri almaktır.
Bu çerçevede size öncelikli tavsiyemiz, sizin de belirttiğiniz gibi, baskılayarak, "yok sayarak" bundan kurtulmaya çalışmak yerine, bu duygularla nasıl yaşayabileceğinizi ve aşama aşama nasıl kontrol altına alabileceğinizi keşfetmek daha huzurlu bir yol olabilir. Mesela şöyle başlayabilirsiniz:
Herkesin bir imtihanı olduğunu, bazılarının daha şiddetli, bazılarının daha zayıf olduğunu düşünerek bu duyguyu sizin bir imtihan sorunuz olarak algılayın. Kazandığınız takdirde mükâfatınızın diğer nispeten hafif imtihanlara oranla çok daha fazla olacağını düşünün.
Bu durumun en tesirli çaresi; kuvvetli bir imana, Allah korkusuna sahip olmak ve ibadet zırhına bürünmektir. Bunun için bir taraftan iman hakikatleri okunup içselleştirilirken, diğer taraftan da takvayı esas tutup ibadetlere ağırlık vermek, kişiyi cinsi sapmalara karşı koruyacaktır.
Duygularınızı Yeniden Yönlendirin
Duygularını başka bir yere odaklamak ya da yeniden yönlendirmek etkili bir strateji olabilir.
Mesela Hobiler: Hoşlandığınız, sizi mutlu eden bir hobi edinmek, kurslara katılmak, kişisel gelişime yönelmek, yeni bir dil, yeni bir beceri, yeni bir meslek, yeni bir eğitim vb. enerjininiz ve zihninizi başka bir şeye odaklamanıza yardımcı olur.
Egzersiz ve Fiziksel Aktivite
Egzersiz ve fiziksel aktiviteler, stresi ve duygusal gerginliği azaltmada oldukça etkilidir. Düzenli olarak bir spor kulübünde spor yapın veya yürüyüş yapın. Bu imkânınız yoksa, ağırlık spor malzemeleri alarak evde de düzenli çalışabilirsiniz. Veya belediyelerin tenis, futbol vb gibi kurslarına katılabilirsiniz.
Sosyal Medyadan Uzak Durun
Size bu duyguları hatırlatacak her şeyden uzak durun. Bunların başında ise sosyal medya geliyor. Kesinlikle sosyal medya kullanmayın veya bunu yavaş yavaş sınırlayın.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Eşimin eşcinsel eğilimleri var, neler tavsiye edersiniz?
- Ahir zamanda ailemizi ayakta tutabilmek için neler yapabiliriz?
- Karımdan boşandım, bundan sonrası için Müslümanca nasıl bakmalıyım?
- Utançtan ölüyorum, intihar etmem günah mı?
- Eşcinsel eğilimler gösteren çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
- Kızlara ilgi duyan bir kızımıza nasıl yaklaşmalı?
- Tembellik ve ataletin nedeni nedir?
- Babasından nefret eden birisine neyi tavsiye edersiniz?
- Uykuyu azaltmakta zorlanıyorum, tavsiyeleriniz nelerdir?
- Ailemin İslam’dan uzak bir yaşantısı var, onlar için neler yapabilirim?