Kadın, kocası kalkmadıkça sofradan kalkamaz mı?

Tarih: 18.10.2024 - 10:45 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu söz hadis mi, hadis ise sahih mi, sahi ise nasıl açıklanabilir ve doğru açıklaması nedir?
“Şayet kadın kocasının hakkını bilmiş olsa, kocasının sabah ve akşam yemeği hazır olduğu sürece yemekten kalkmadıkça asla oturmazdı.”

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kadın, kocası kalkmadan önce sofradan kalkabilir, bunun bir sakıncası yoktur. Ancak karı-kocadan birinin erken kalkması diğerini üzecekse ve beraber kalmak onu daha memnun edecekse, elbette beraber kalkmak daha iyi olur.

Soruda geçen rivayete gelince:

Bezzar Hz. Ali (ra)’den naklettiği bu rivayet için “Bu konuda Hz. Ali’den gelen başka bir rivayet şekli olmadığını” söyleyerek hadisin “teferrüdden” zayıf olduğuna işaret etmiştir. (bk. Bezzar, Müsned, 712)

Hafız Heysemi de bu rivayette yer alan Hakem b. Yala adındaki ravinin “Metruk” yani rivayetleri alimler tarafından kabul edilmeyen biri olduğunu söylemiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 7646)

Metruk olan bir ravinin rivayeti kabul edilmez ve uydurma olarak değerlendirilir. (Tecrid-i Sarih Tercemesi, Mukaddime, 1/294-295)

Eğer bu rivayetin sahih bir yönü varsa, bunu, aile içerisinde saygı, sevgi ve karşılıklı memnuniyet olarak değerlendirmek gerekir.

Buna göre, kadın veya erkekten biri sofradan daha önce kalktığında, diğeri üzülecekse, sofradan beraber kalmak için gayret göstermek, aile içindeki samimiyete, fedakarlığa, vefaya ve saygıya işaret eder.

Bu durum sadece kadın için değil erkek için de geçerlidir. Hatta bunun aile içindeki bütün fertlere işaret ettiği söylenebilir.

Bu açıdan sofraya çoluk-çocuk ailecek oturmanın, sofrada sadece bedenen değil her açıdan beraber olmanın, yine ailecek sofradan kalkmaya özen göstermenin önemi anlaşılmaktadır. Özellikle günümüz açısından konuya bakınca, bunun ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 17
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun