Kız çocuğu babaya sürekli hizmet etmek zorunda mı?

Tarih: 18.11.2021 - 08:57 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben üniversite öğrencisi bir genç kızım. Üniversitem çok evime uzak en az 2 vesayete gidiyorum. Haftanın 5 günü dersim var.
- Babam emekli ve sürekli evde annem ise hala çalışıyor. Bununla beraber dedem (babamın babası) de bizimle beraber.
- Okuldan gelince dedeme hizmet ediyorum. Dedem yaşlı ve babam pek ilgilenmediğinden bana kalıyor.
- Babam işlerini halledecek durumda gayet sağlıklı biri ama buna rağmen eve geldiğimde hizmet bekliyor. Ne kadar bir şeyler yapmaya çalışsam da ona az geliyor. Okulum olduğunu ve benden bir şey beklememesini istediğimi söylememe rağmen bana hizmet etmek zorundasın diyor.
- Onun her dediğini yapmak zorunda mıyım?
- Ama istekleri bitmiyor ve ne kadar yapsam da asla memnun olmuyor. Anne babaya hizmet etmemiz gerektiğini biliyorum ama herkes kendine verilen hakkı karşı tarafı düşünmeden kullanırsa ne kadar doğru olur?
- Sabırdan başka tavsiyelere ihtiyacım olduğunu düşünüyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anne, babanın hakkını çok iyi bildiğinizi düşünüyoruz. Sıkıldığını ifade eden “OF” bile demeyeceksiniz. Bu konuda genel bir-iki noktaya değineceğiz:

a) Babanın her dediği yerine getirilmez. Çünkü Allah’ın emir ve yasaklarına aykırı olan yerde kula itaat edilmez.

b) Babanın bazı istekleri takatinizin üzerinde ise onları yerine getirme zorunluluğu yoktur. Çünkü “teklif-i malayutak = insanın gücünün üstünde bir şeyle sorumlu tutulmaz”. 

c) Babalar bazen bilmedikleri konularda da söz sahibi olmak ister ve düşündüğü yanlıştır. Örneğin; bir hayvan satılacak veya satın alınacaksa, babanın oğluna “belli bir fiyat dayatması” uygun değildir. Bu durumda dediği yapılmaz, çünkü zarar vardır. 

d) Fakat bütün işlerde önemli olan gönüllerini kırmamaktır. Bunun için de doğrudan sözlü olarak “yapmam” dememek gerekir. “Bir şekilde dediğinizi yapmaya çalışacağım.” deyip dışarıdaki piyasaya göre hareket etmesini bilmelidir.

Yalana girmeden, onların gönlünü kırmadan barış ve huzur içinde yaşamak için iman nuruyla gören bir şuur ve ferasetle bu işlerin altından kalkmaya bakmalıdır.

Böyle bir basiret ve feraseti kazanmak için, anne-babanın hukukunu korumaya saygılı olmak, düşüncesinde samimi olmak ve samimi davranmak büyük önem arz eder.

e) Umarız lisan-ı haliniz, davranış biçiminiz, saygıda kusur etmemeniz ve cennetin en kısa yolunun Allah’a itaatten sonra, anne-babaya itaat etmekten geçtiğini unutmadan yapacağınız hareketler, babanızı biraz daha yumuşatır ve daha insaflı bir dairede hareket etmeye geçiş yapar.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun