Vakit namazlarının sünnetlerini kılmaya yemin eden insan için, o namazlar vacip midir?

Tarih: 02.05.2021 - 05:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

1) Bir kimse Vakit namazlarının sünnetlerini kılmak niyetiyle "bundan sonra bütün sünnet namazlarımı kılacağım" diye yemin ederse, artık o insan için ömrü boyu vakit namazlarının sünnetleri vacip hükmünde midir?
2) Vakit namazlarının sünnetlerini kılmak niyetiyle söylemesine rağmen "bundan sonra bütün sünnet namazlarımı kılacağım" dediği için, bu yeminin içine diğer nafile namazlar da (Teheccüd, Kuşluk, Evvâbîn Tahiyyetü'l-mescid, Hacet İstihare, Abdest ve Gusülden Sonra Namaz, Yolculuğa Çıkış ve Yolculuktan Dönüş Namazı vs.) girer mi? Bütün bu nafile namazlar o kişi için artık vacip hükmünde midir?
3) Eğer bu sünnet namazlarından birini kaçırsa yemin bozulur mu? Sünnet namazlarının vacip hükmünü alması kalkar mı? Kefaret gerekir mi? Kaçırdığı her sünnet namaz için ayrı kefaret ödemeli mi? Yoksa hepsi için bir kefaret yeterli mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yerine getirilmesi mümkün ve mubah olan bir şeyi, ileride yapacağına veya yapmayacağına yemin eden kişi, bu yeminini yerine getirmelidir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, V, 470-471)

Bir kimse sünnet namazları kılacağına dair yemin ederse, hangi sünnetleri kastettiyse onları kılmalıdır. Kılmaması durumunda, bir defaya mahsus yemin kefareti ödemesi gerekir.

Bir ibadeti yapıp yapmamaya dair yapılan yeminler, o ibadetin mevcut hükmünü değiştirmez (sünnetin hükmünü vacibe çevirmez). Ancak söz konusu yemini eden kimseye bu yemini yerine getirme sorumluluğu biner.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun