İyilik olmadığı zaman kötülük mü hâkim oluyor?
Değerli kardeşimiz,
Kâinat Düzenden Düzensizliğe Gidiyor
Sosyal entropi olarak da bunu ele alıyoruz. Termodinamiğin ikinci yasası: Entropi. Bu yasaya göre kâinat düzenden düzensizliğe gidiyor. Eğer entropi yüksekse düzensizlik var. Mesela biz odamızı, evimizi, bahçemizi devamlı düzenli tutmazsak orada düzensizlik olur. Burayı aydınlatmazsak eğer burası karanlık olur, burayı ısıtmazsak soğuk olur. Yani düzenin düzenli bir şekilde desteklenmesiyle düzen devam ediyor. Bu Entropi Yasası termodinamiğin ikinci yasası, enerji yasası.
Böyle olunca bakıyoruz kâinatta ilk patlamadan itibaren devamlı bir dış müdahale var. Sürekli enerji veriliyor, devamlı ışık veriliyor. Demek ki bir dış güç var, zamandan ve mekândan bağımsız bir Yaratıcı var. Zamandan ve mekândan münezzeh bir Yaratıcı var. Bu Yaratıcı veriyor.
Bu aynı zamanda tevhide işaret ediyor. Bu termodinamiğin dışında da bir karşılığı var. İnsanlarda sonsuz iyilik yapma, sonsuz kötülük yapma potansiyeli var. Nefsimizi böyle yaratmış.Biz iyilikte ve kötülükte hangisini tercih edersek sonuç ona göre tecelli ediyor.Öyle bir şey ki, kötülük kendiliğinden yayılıyor.
İyilik olmadığı zaman kötülük hâkim oluyor. O halde iyiler tembel tembel oturursa mesuller. İyilerin hiçbir şey yapmaması kötülük olarak yeter. O halde iyilerin proaktif olması gerekiyor. İyilerin iyilikleri yaymak için çabalaması gerekiyor, bunu yapmazsak kâinat düzensizliğe doğru gider ve kıyamet kopar.
O yüzden bizim ayağımızı uzatıp, çayımızı içip Mehdi gelsin diye beklememiz, bize mesuliyet olarak yeter. Bu sebeple muhakkak biz proaktif olacağız. İyilikleri yaymaya çalışacağız. Kötülüğün entropisi var, sosyal entropi, yalan, kötülük bu aslında. Bu kötülüğün kutusu, kâinatın ve insanın yaratılışıyla birlikte açılmış. Bunun açılmayla birlikte insanlığın imtihanı başlamış, insan minarenin en tepesine de çıkabiliyor kuyunun en dibine de inebiliyor.
Hz. Ebu Bekir gibi de olabilirsin, Ebu Cehil gibi de olabilirsin. Bize bu iki uç arasında tercih bırakılmış. Bu tercihlerden bizim verdiğimiz kararlar oluyor. Beynimizin bir özelliği var ön bölgesi, bunu yapıyor. Yap yapma, evet hayır, ret kabul diye. Hemen bir karar veriyoruz mesela, buraya geldim gelmedim veya bunun yerine Allah’ı inkâr ettim veya etmedim.
Her an tercih var, mesulüz bundan, bunu yapıyoruz. Bunlar bir şekilde kayıt altında. İyiliği çok olan, kötülüğü çok olan karşılığını görecek. Bir sosyal Entropi Yasası var.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah şerri niye yarattı?
- Evrim teorisi, termodinamiğin ikinci kuralına uygun mu?
- Evrenin tamamen kaotik olduğu iddiasına ne dersiniz?
- Evrim Teorisi Termodinamiğin İkinci Kanununa terstir
- Allah, kainattaki bütün işleri düzeltip yönettiğini söyler, ama entropi yasası gereği kainat kaosa meyilli değil midir?
- Abiyogenez Görüşü ile Bediüzzaman'nın ''Tabiat Risalesinde'' Karşı Çıktığı Anlayış Aynı Düşünceler Midir?
- Kainatta her şeyin düzenden düzensizliğe (entropi) meyilli ve insanın nefsani şeylere istekli yaratılması; ibadetlerin zor olması ve hayatın cehenneme gitme üzerine ayarlanması nasıl izah edilebilir?
- Kaos teorisindeki kâinatta düzensizlik olduğu iddiası doğru mudur?
- Varoluş hipotezlerini açıklar mısınız?
- Hayatın Kökeni