Cehenneme dayanabileceğin kadar günah işle, anlamında bir hadis var mı?

Tarih: 07.12.2017 - 01:14 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İmam Şibli ve rivayet ettiği hadis
​1. İmam Şibli güvenilir mi?
- Cinlerin esrarı kitabı güvenilir mi?
2. İmam Şibli Buyurdu ki:
“Dört yüz hocadan ders okudum. Bunlardan dört bin hadis-i şerif öğrendim. Bütün bu hâdislerden bir tanesini seçip kendimi ona uydurdum. Çünkü, kurtuluşu ve saadeti ebediyeye kavuşmayı bunda buldum ve bütün nasihatleri hep bunun için gördüm. Seçtiğim hadis-i şerif şudur. Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem), bir sahabiye buyurdu ki:
Dünya için dünyada kalacağın kadar çalış,
Ahiret için, orada sonsuz kalacağına göre çalış,
Allahü teâlâya, muhtaç olduğun kadar itaat et.
Cehenneme dayanabileceğin kadar günah işle."
- Bu hadis-i şerif sahih midir? Kaynağı nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cevap 1:

İmam Şibli meşhur ehl-i tesavvuftan biridir. Cuneyd-i Bağdadi Hazretleri onun için “Sufilerin tacı” demesi, onun büyüklüğünü göstermeye kâfidir.

Cinlerle ilgili kitabını değerlendirecek durumda değiliz. Bu tür eserlerin menkıbe tarafları da çok olur. İçinde bütün bilgilerin doğru olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü bu gibi metafizik olaylarla ilgili subjektif  değerlendirmeler, şahsi tecrübelerden kaynaklanan bilgiler olduğundan her zaman objektif belgelerden sayılmazlar.

Cevap 2:

- Şibli Hazretlerinin söz konusu ettiği hadisin rivayetine, İmam Gazali’nin “Eyyühe’l-veled!” (Daru’l-Beşair, 1431/2001, 120) adlı eserinde yer verilmiştir.

Ancak Muhakkik el-Karedaği’nin de belirttiği gibi (a.g.y), bu rivayetin “merfu” yani Peygamber Efendimize (asm) ait şekliyle bir senedine rastlanmamıştır.

- Bazı araştırmacılar, bunu Hz. Lokman’ın sözü olarak nakletmişler. Bunun yanında bazı alimler de bu sözün sahibi olarak Hz. Ali’yi göstermişlerdir. (bk. Mizanu’l-Hikme, 7/2799)

Manasının doğruluğunda şüphe olmayan bu güzel sözlerin, aynısı olmasa da manası itibariyle Nebevî bir öğretiyi yansıtmakta olduğu görülmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun