Tecavüze uğrayanların suçu ne?

Tarih: 25.09.2016 - 00:06 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah neden tecavüzleri önlemiyor?
- Tecavüze uğramak büyük bir imtihan. Peki tecavüze uğrayan bir insan ne yapmalı?
- Bu çok büyük bir imtihan değil mi?
- Burada tecavüzcü kötü birisi olabilir ama tecavüze uğrayanın suçu ne?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Şüphesiz Allah her kötülük gibi tecavüz suçunu da engelleyebilir. Çünkü Allah ezeli ilmiyle -geçmiş ve gelecek- her şeyden haberdardır.

Fakat Allah, insanlar için açtığı imtihanı her şeyi kuşatan ezeli ilmine göre değil, insanların kendi özgür iradeleriyle yaptıkları işlerin durumuna göre değerlendirir. Çünkü böyle olması imtihanın âdil olmasının gereğidir.

Öyleyse, Allah imtihanı kazandıran işlerin yapılmasına izin verdiği gibi, kaybettiren işlere de izin verir.

Eğer, Allah, katilin elinden tutsa, hırsızın elinden tutsa; dedikodu yapan, gıybet eden, fitne fesadı teşvik eden insanların ağzına kilit vursa, bu takdirde açılan imtihanın kaybedeni olmaz ve imtihan, imtihan olmaktan çıkar.

O halde, güzel işler yapan kimselere fırsat verildiği gibi, kötü işler yapan kimselere de fırsat verilmesi adaletin gereğidir.

- Bilindiği gibi, din bir imtihandır. İmtihanlarda herkesin özgür iradesiyle hareket etmesine fırsat vermek esastır.  

Atomlardan galaksilere, bir sivrisineğin kanadından en büyük yıldızlara kadar her dakika her saniyede bütün kâinatın nabzını tutan, bütün kâinatı idare eden, bütün varlıkları bir anda gören ve bütün canlıların rızkını veren Allah’ın sonsuz ilim ve kudrete sahip olduğu açıktır. Aksini düşünen kimseyi tüm varlıklar tekzip edecektir.

- İyilik ve kötülük ölçüsü bizzat dinin kendisidir. Din olmadan ne iyilik ne de kötülük diye bir olgu olurdu. Dinin emirleri ve yasakları din imtihanının yegâne malzemesidir. Bu emir ve yasaklara riayet edenler iyi insan unvanını alır. Bunlara uygun davranmayanlar da kötü insan lakabını alır. Bu ölçüler çerçevesinde cennete eleman alınır...

Eğer -sizin arzu ettiğiniz gibi- Allah herkesin yapacağı günahına mani olursa, o zaman imtihan diye bir şey ortada kalmaz. Çalışkanlarla tembeller, elmas ruhlu kimselerle kömür ruhlu kimseler aynı seviyede olurlar ki, bu büyük bir haksızlık olur.

- Allah’ın uygulamaya koyduğu dinin esaslarına göre hareket etmemizi istemesi, imtihanı kazanmamızı istemesindendir. Bu ise onun kullarına karşı gösterdiği şefkat ve merhametin göstergesidir.

Elbette her imtihanda olduğu gibi, din imtihanında da başarısız olanlar da olacaktır. İmtihanı kazanan iyilerle imtihanı kaybeden kötüleri birbirinden ayırmak için insanların özgür iradeleriyle yapmak istediklerine müdahale etmemek gerekir.

Bununla beraber, Allah bazen kötülük yapmak isteyenin elinden tutup mani de oluyor. Bu husus, imtihanda başarılı olması için kişiye pozitif bir müdahaledir.

Fakat Allah iyilik yapmak isteyen hiç kimsenin bu isteğine mani olmaz.

- Kim bilir, belki de o tecavüz suçunu işleyen kimsenin daha önce değişik suçları işlemek istediği halde Allah ona defalarca mani olmuştur.

- “Tecavüze uğrayanın ne suçu var?” şeklindeki sorusunun cevabı şunlar olabilir:

a) Tecavüze uğrayan kimsenin bu mağduriyetini engellemek, bu suçun işlenmesine mani olmak demektir. Buna mani olmak ise -az önce işaret edildiği gibi- imtihanın sırrına aykırıdır. Çünkü bu suçun gaddar zalimi varsa mağduru olacaktır.

Böyle bir suçun işlenmesine izni olmadığı halde, yine de Allah sonsuz merhametiyle mağdur olanların mağduriyetlerini telafi edecek uhrevi mükâfat verir.

Bir saat içinde işkence yapılarak zalimce öldürülmesine mukabil, milyarlar sene en mutlu bir hayatı temin etmek, ölümsüz bir yerde sonsuza dek sürecek bir mutluluk temin etmek, şüphesiz bütün dünyadaki sıkıntıları unutturacak bir mükâfattır.

b) Bir kimsenin özgür iradesiyle bilinçli olarak işlediği suçun faturasını Allah’a kesmek büyük bir hatadır.

c) Her imtihanın önemini, imtihanın sonucu belirler. Sonucunda cennet ve cehennem bulunan bir imtihanın önemi de ona göredir.

İşte bu büyük sonuçlara götüren bir imtihan olduğu için, Allah insanlara “kendisini inkâr etmek” gibi en dehşetli bir suçun işlenmesine de izin vermiştir.

Sorudaki suçlar gibi dehşet verici cinayetler de bu özgür iradenin tezahürü olarak gerçekleşmektedir.

- Evet, bir kıza tecavüz eden ve onu öldüren kimsenin cezası cehennemdir.

İslam inancına göre, Allah bu caniye cehennem azabını çektirmek suretiyle o kızın intikamını bin kat daha fazla alacağı bilinmektedir.

Buna mukabil, birkaç saat zulme uğramış ve hunharca katledilmiş bu kıza, ebedi kalmak üzere cennet gibi bir saadet yurdunda sayısız nimetler verilmek suretiyle, onun çektiği acılarına mukabil çok büyük bir mükâfat verilir.

“Biri veren bini kazanan zarar etmez."

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'ın, küçük çocuklara tecavüz edilmesine izin vermesi nasıl anlamalıyız?
Allah, neden işkence-zulüm-vahşet-sakatlık-körlük-tecavüz gibi bir çok musibet veriyor?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun