Allah bizi sorgu ve suale çekince anlaşma nasıl olacaktır?

Tarih: 08.10.2015 - 02:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah yaratıklara benzemez, yani Allah konuşur ama konuşması yaratıklara benzemez. Kafama böyle şeyler takılıyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Ahiretle alakalı bir konu olan Allah ile nasıl konuşulacağı, nasıl anlaşılacağı hususu, insan bilgisinin kapsam alanı dışındadır.

Allah, bu dünyada peygamberlerine vahiy ederek konuşmuştur. Bu durum açıkça gösteriyor ki, Allah dilerse, dilediği kullarıyla, dilediği şekilde konuşur ve kulları da onu anlar ve cevap verirler.

- Bazı ayetlerde doğrudan Allah’ın hesapları göreceğine işaret eden ifadeler vardır. Mesela:

“Rabbine yemin olsun ki, biz onların (insanların) hepsini yaptıklarıyla ilgili sorguya çekeceğiz.” (Hicr, 15/92-93)

“Yemin olsun ki, biz gönderilen peygamberleri de kendilerine peygamber gönderilen ümmetleri de sorguya çekeceğiz.” (A'raf, 7/6)

- Hz. Cabir’in bildirdiğine göre, Peygamber Efendimiz (asm) Uhud savaşında şehit düşen babası Abdullah b. Amr b. Haram’la ilgili şöyle dedi:

“Allah senin babanla perdesiz/vasıtasız  konuştu ve ‘Benden istediğini söyle vereyim.’ dedi. O da ‘Ya Rab! Yeniden dünyaya dönmeyi ve bir daha senin yolunda şehit olmayı istiyorum.’ dedi. Allah: ‘Öldükten sonra kimsenin dünyaya geri dönmeyeceğine dair kararım vardır.’ dedi. Baban: ‘Öyleyse durumumu aileme bildir.’ dedi. Bunun üzerine Allah: ‘Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü zannetme! Bilakis onlar hayatta olup, Rablerinin katında yaşarlar, rızıklanırlar.’(Al-i İmran, 3/169) mealindeki ayeti indirdi.” (Tirmizi, Tefsir, 4; İbn Mace, Mukaddime, 13)

Bu hadiste, kabir/berzah aleminde Allah’ın bir kuluyla doğrudan konuştuğu ifade edilmektedir. Ancak bunun şeklini bilemeyiz.

- Diğer bir hadiste ise, kıyamet gününde Allah’ın doğrudan kullarıyla konuşacağı ifade edilmiştir. Buhari’nin verdiği bilgiye göre, Peygamberimiz (asm) şunları söylemiştir:

“Kıyamet günü Allah mümin olan (bir) kulunu yanına alır, onu (başkalarının göremeyeceği şekilde) örter ve 'Şöyle şöyle bir günahını hatırlıyor musun?' diye sorar. Adam: 'Evet!..' der. Allah 'Ben dünyada bu günahını setrettim (örtüp gizledim) şimdi ise onu senin için affediyorum…' diye buyurur.” (Buhari, Edeb, 60)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun