Ey Allah’ın kulları, bana yolu gösterin, anlamındaki rivayet sahih midir?
- Ahmed bin Hanbel, el Mesâil, 217 'de Geçen Hadisi Arabça ve Türkçe metinle birlikte, sıhhat ve şerh açıklamasıyla birlikte verebilir misiniz?
"Ey Allah'ın kulları, tutun!" lafızlı hadis hakkında Sufiler aşağıdaki metni delil gösteriyorlar. Bu konuda ne diyebiliriz?
- Hafız İbn Hacer’in hasen dediği, İbn Abbâs (radıyallahu anhuma) hadisini İmam Ahmed kuvvetli görmüş, onunla amel etmiştir. İmam Ahmed’in oğlu Abdullah, el-Mesail’de (217) şöyle demiştir:
“Babamın şöyle dediğini işittim: ‘İki defa binekli, üç defa da yaya olmak üzere veya iki defa yaya, üç defa binekli olarak beş defa hac yaptım. Yaya olarak yaptığım haclardan birinde yolu kaybettim. “Ey Allah’ın kulları! Bana yolu gösterin!” demeye başladım. Ben böyle demeye devam ederken yolu buluverdim.’ Veya babam buna yakın bir şey söyledi.” Bunu Beyhaki Eş-Şuab da (II, 455), İbn Asakir (III, 72/1) Abdullah b. Ahmed yoluyla, sahih bir isnad ile rivayet etmişlerdir.
Değerli kardeşimiz,
İlgili rivayetin Arapça metni ve tercümesi şöyledir:
أَخْبَرَنَا أَبُو عَبْدِ اللهِ الْحَافِظُ، أنا أَحْمَدُ بْنُ سَلْمَانَ الْفَقِيهُ، بِبَغْدَادَ، نا عَبْدُ اللهِ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ حَنْبَلٍ، قَالَ: سَمِعْتُ أَبِي، يَقُولُ: " حَجَجْتُ خَمْسَ حِجَجٍ، اثْنَتَيْنِ رَاكِبًا، وَثَلَاثَ مَاشِيًا، أَوْ ثَلَاثَ رَاكِبًا، وَاثْنَتَيْنِ مَاشِيًا، فَضَلَلْتُ الطَّرِيقَ فِي حَجَّةٍ، وَكُنْتُ مَاشِيًا فَجَعَلْتُ أَقُولُ: يَا عِبَادَ اللهِ، دُلُّونِي عَلَى الطَّرِيقِ " قَالَ: فَلَمْ أَزَلْ أَقُولُ ذَلِكَ حَتَّى وَقَفْتُ عَلَى الطَّرِيقِ، أَوْ كَمَا قَالَ أَبِي
“...İmam Ahmed’in oğlu Abdullah, şöyle demiştir:
“Babamın şöyle dediğini işittim: ‘İki defa binekli, üç defa da yaya veya üç defa binekli, iki defa yaya olmak üzere beş defa hac yaptım. Yaya olarak yaptığım haclardan birinde yolu kaybettim. “Ey Allah’ın kulları! Bana yolu gösterin!” demeye başladım. Ben durmadan bunu söylemeye devam ettim, nihayet yolu buluverdim.’ Veya babam nasıl söylediyse öyle.../babam buna yakın bir şey söyledi.”(bk. Beyhaki, Şuab, 10/141)
- Bu rivayetin kaynaklardaki tahlillerine rastlayamadık. Ancak, Arapça sitelerde SELEFİ olduğunu söyleyen bazı kimseler bunun senedinin “maktu’” olduğunu söylerken, diğerleri bunun sahih olduğunu belirtmişlerdir.
- Bu konu, “tevessül” ile alakalıdır. Bilindiği üzere, bazı Vehhabiler tevessülü kabul etmezler.
İbn Teymiye’den naklettikleri şu söz meşhurdur: “Allah’tan başka kimsenin gücünün yetmediği şeyi Allah’tan başkasından istemek caiz değildir. Allah’tan başkasının da yapabileceği işleri onlardan istemek caizdir.”
Ehl-i sünnete göre, ölü olsun, diri olsun, hiç kimse -Allah’ın yardımı olmadığı sürece- bir şey yapamaz. Bu konuda ölülerle diriler arasında fark yoktur.
Özetle: İstiane ve yardım dilemek, vesile olduğu sürece caiz; vesilelikten çıkarsa caiz değildir. İmam Ahmed’in bu davranışı, onun -diğer Ehl-i sünnet alimleri gibi- tevessülü kabul ettiğini göstermektedir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- "Çölde yalnız kalan kimse, bir şey kaybederse, 'Ey Allahın kulları ...
- Birinizin hayvanı kaybolduğunda Allahın kulları yardım edin ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hadis-i Şeriften Deliller 4- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in Issız Bir Yerde Sıkıntıya Düştüğümüzde “Ey Allah’ın Kulları, Yardım Edin” Diye Tevessülü Emretmesi
- Sünnetle Yaşamak- 66. GÜN
- İmam Ahmed bin Hanbel, Müsned’inden zalim sultana karşı olan hadisleri atmış mıdır?
- Ahmed b. Hanbel, esbabı nüzul konusunda tek bir doğru hadis yoktur, demiş midir?
- Cin musallat olan kişiye yapılan rukye hadisi sahih mi?
- İmam Şafi ile İmam Ahmed arasında geçen namaz hikayesi gerçek midir?
- Şeytanla yemeğini paylaşanlar
- Namazın önünden Yahudi veya domuz geçerse namaz bozulur, hadisi sahih midir?
- Camiye abdestli gitmek şart mı?
- Firavun'un kızının berberi Maşita Hatunun şehid edildiği rivayeti sahih midir?