Mağfirete erişmek için birbiriniz ile yarışın, ayetinde kim kiminle yarışıyor?

Tarih: 06.05.2015 - 00:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Mağfirete erişmek için birbiriniz ile yarışın." (Hadid 21)
- Bu meali dün bir sosyal paylaşım sitesinde islami bir profilde gördüm ve çok takıldım. Bu meal ne kadar doğrudur?
- Allah neden yarışmamızı istiyor?
- Burada bir meal hatası mı var yoksa yarışmak ne kadar mantıklı ve kiminle yarışıyoruz?
- Meali böyle almak asıl mealin anlamını bozuyor mu (çünkü meal tam olarak böyle kısa değil burada mealin bir parçası alınmış gibi)?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetin tam meali şöyledir:

“Rabbinizden erişecek bir bağışlanmayı ve öyle bir cenneti kazanmak için yarışın ki, genişliği gök ile yerin genişliği kadardır ve Allah ile peygamberlerine iman edenler için hazırlanmıştır. İşte bu Allah'ın lütfudur; onu dilediğine verir. Gerçekten de Allah pek büyük lütuf sahibidir.”(Hadid, 57/21)

Gördüğünüz mealde de yanlış bir nokta yoktur.

Dünya imtihanı -diğer imtihanlar gibi- zaten bir yarıştır; kazanmak için yapılan bir yarıştır.

Bu yarış insanlar arasında yapılır. İmtihanda kazananlar ve kaybedenler vardır. Kaybetmemek için, kazanmak için insanlar birbiriyle yarışırlar. Kur’an’da insanların da (at, deve yarışmaları sebebiyle) çok yakından bildiği “yarış” kavramı kullanılarak kazanmaya teşvik edilmiştir.

İnsanları Allah’ın rızasını, affını, bağışlamasını ve cenneti kazanmaya teşvik etme adına bundan daha güzel bir ifade tarzı olamaz.

Merhum Elmalılı Hamdi, ayeti şöyle tefsir eder:

"Müsâreât ve müsabaka, sürat yarışı, geçme yarışı demektir. Bu iki kelime mana itibarıyla farklı olmakla beraber, birbirlerinin yerine kullanılırlar. Müsabaka edin, yani sizden önceki ümmetlerin önde gidenlerini geçmek ve onlardan daha ileri giderek Rabbinizin mağfiretine, vasfedilen cennet ve Allah'ın rızasına ermek için gerekli olan sebepleri hazırlamak hususunda koşu meydanlarında yarışan yarışçılar gibi müsabaka edin, güzel ve hayırlı ameller için gayret gösterin. Ki o cennet Allah'a ve Resulüne iman edenler için hazırlanmıştır."

"O halde müsabakanın aslını imanda yarışma teşkil eder. İmanda müsabaka ise, Allah ve Resulü'nün tebliğ ettikleri hususları tasdik ve uygulamada mümkün olan mesainin en yükseğini sarf etmek, yani Allah'ın zikrine ve inen hakka saygı ile itaatte yarış etmek suretiyle olacaktır." (bk. Hak Dini, ilgili ayetin tefsiri)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun