Namazda ayet okurken, melekler ağızlarını ağızlarımıza mı yapıştırırlar?
"Melekler, namazda iken namaz kılan kişi ayet okuduğundan insanın ağzına yapışır." buyruluyor.
- Cemaatle namaz kılarken cemaatte bulunanlar ayet okumazlar. Yine de melekler o kişilerin ağzına yapışır mı, yoksa sadece imamın mı ağzına yapışır?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ali’den yapılan bir rivayete göre, Resulullah (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Kişi ağzını misvakla temizleyip namaz kıldığında, bir melek arkasına gelip, onun okuduğu Kur’an’ı dinler. Sonra gittikçe ona yaklaşır ve nihayet ağzını onun ağzının üzerine koyar. Artık okuduğu her ayet bizzat meleğin içine girer. Öyleyse Kur’an için ağzınızı misvakla temizleyin.” (Bezzar’ın rivayet ettiği bu hadis sahihtir. bk. Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, h. no: 2564)
Melek, namazda okunan Kur’an ayetlerini dinlediği gibi, Kur’an’ın birer kelimesi olan tesbih, tehlil ve tekbirleri de dinler. Bu sebeple, cemaatle kılınan namazlarda -Hanefilerin Kur’an’ı okuyamadıkları zamanlarda- diğer zikirlerini dinler.
Kaldı ki, bu hadiste daha çok ağzın temizlenmesine yönelik bir terğip vardır.
Yani bu hadiste, meleğin suskun duran kimselere yaklaşmayacağı anlamı çıkmaz. Hadiste, sadece meleklerin namaz kılan insanlara oldukça yaklaştıklarını, hatta -deyiş yerindeyse- ağızlarına kadar sokulduklarını, dolayısıyla namaz kılanların ağızlarını temizlemeleri gerektiğine işaret edilmiştir.
Alınması gereken ders, namazın önemine vurgu yapılmakla beraber, ağız temizliğinin ne kadar önemli olduğunun açıklanmasıdır. Kokusu iyi olmayan şeyleri yedikten sonra ağzı temizlemeden namaza durmamaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namaz kılarken euzü-besmele çekmek sünnet midir? Besmele her rekatta çekilir mi?
- Hz. Ali'nin namazdayken dünyadan haberi olmuyorsa, dilenciye nasıl sadaka verebilir?
- Beni, sana verdiği dertten koruyan Allah'a hamdolsun, sözü nasıl anlaşılmalı?
- Hamd etmek varken, şükür etmek doğru mudur?
- Hadiste "Fatiha'sız namaz olmaz." derken biz Hanefiler neden imamın arkasında Fatiha okumuyoruz, hadise göre mi kılmalıyız yoksa Ebu Hanife'yi taklit ederek mi kılmalıyız?
- Namazda hiçbir şey düşünmezsen iki hırkamdan birini vereceğim, sözü hadis mi?
- Selam vermek diğer dinlerde de var mıydı?
- MİSVÂK
- MİSVAK, DİŞ FIRÇASI, AĞIZ TEMİZLİĞİ
- Namazda esneme esnasında ağzımızı hangi elimizle kapatmalıyız?