Selam vermek diğer dinlerde de var mıydı?

Tarih: 04.05.2010 - 00:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bu ümmete verilen üç şeyden birinin cennetliklerin selamı olduğu doğru mudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir rivayete göre Peygamberimiz (a.s.m) şöyle buyurdu:

“…Yahudîlerin Müslümanlara en fazla haset ettiği şu üç şeydir: Selamlaşmak, namazda safları düzgün tutmak ve imam arakasında farz namazları kılarken (fatihadan sonra) 'Âmin' demeleridir.” (bk. Zevaid, 2/113).

Bu ifadelerden, selamın bu ümmete mahsus olduğu anlamı çıkmaz. Çünkü Ehl-i kitabın da “âmen” dedikleri bilinmekte ve buna rağmen Müslümanların “âmin”lerinden rahatsız olmaktadır. Bunun gibi selamlaşmaları bizim gibi olsa bile yine bu husus, onların Müslümanların selamına hasetle bakmalarına engel değildir. Hasetleri Müslümanların da kendileri gibi bu önemli simgeleri kullanmalarından kaynaklanmaktadır.

“Melekler İbrahime’e selam dediler, o da selam dedi.” (Hud, 11/69; Zariyat, 50/25)

manasına gelen ayet, ta Hz. İbrahim (as)’den beri “selamlaşma”nın olduğunu gösteriyor.

Hz. Aişe (r.anha)’den rivayet edilen bir hadiste, Yahudiler Peygamberimiz (asm)'e “selamun aleykum” yerine -akıllarınca- ona fark ettirmeden beddua etmek için, “sana ölüm olsun” manasına gelen “sam aleykum” demişler Efendimiz (asm) de “ve aleykum = sizin üzerinize olsun” diye cevap vermiştir. Ancak Hz. Aişe (r.anha) dayanamayıp gereken cevabı onlara vermiş, daha sonra da Resulullah (asm)’a onlara neden aynı şekilde cevap vermediğini söyleyerek serzenişte bulunmuştur. Efendimiz (asm), hani ben de “aleykum = sizin üzerinize olsun” dedim ya, diye cevap vermiştir.(bk. Zevaid, 2/113).

Bu olay da gösteriyor ki, selam alıp vermek onlarda da bir gelenek idi.

İlave bilgi için tıklayınız:

SELÂM.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun