Korku konusunda gelen vesveseden nasıl kurtuluruz?
- Her şeyin Allah'tan geldiğini biliyorum, ama, başımıza bir şey gelecek korkusundan kurtulamıyorum.
- Ne yapmam gerekir, özel bir dua var mı?
Değerli kardeşimiz,
"İnsanın düşündüğü başına gelir." diye bir durum söz konusu değildir. Rüya ile de amel edilmez. Korku hissi insana hayatını muhafaza etmek için verilmiştir. Aşırı korku hayatı çekilmez hale getirir.
"İnsanda en mühim ve esaslı bir his, hiss-i havftır. Dessas zalimler, bu korku damarından çok istifade etmektedirler; onunla korkakları gemlendiriyorlar. Ehl-i dünyanın hafiyeleri ve ehl-i dalâletin propagandacıları, avâmın ve bilhassa ulemanın bu damarından çok istifade ediyorlar, korkutuyorlar, evhamlarını tahrik ediyorlar."
"Meselâ, nasıl ki damda bir adamı tehlikeye atmak için, bir dessas adam, o evhamlının nazarında zararlı görünen birşeyi gösterip, vehmini tahrik edip, kova kova, tâ damın kenarına gelir, baş aşağı düşürür, boynu kırılır. Aynen onun gibi, çok ehemmiyetsiz evhamla çok ehemmiyetli şeyleri feda ettiriyorlar. Hattâ, bir sinek beni ısırmasın diyerek, yılanın ağzına girer."
"Bir zaman -Allah rahmet etsin- mühim bir zat kayığa binmekten korkuyordu. Onunla beraber bir akşam vakti İstanbul'dan Köprüye geldik. Kayığa binmek lâzım geldi. Araba yok. Sultan Eyüb'e gitmeye mecburuz. Israr ettim."
Dedi: "Korkuyorum; belki batacağız."
Ona dedim: "Bu Haliç'te tahminen kaç kayık var?"
Dedi: "Belki bin var."
Ona dedim: "Senede kaç kayık gark olur?"
Dedi: "Bir iki tane. Bazı sene de hiç batmaz."
Dedim: "Sene kaç gündür?"
Dedi: "Üç yüz altmış gündür."
Dedim: "Senin vehmine ilişen ve korkuna dokunan batmak ihtimali, üç yüz altmış bin ihtimalden birtek ihtimaldir. Böyle bir ihtimalden korkan, insan değil, hayvan da olamaz."
Hem ona dedim: "Acaba kaç sene yaşamayı tahmin ediyorsun?"
Dedi: "Ben ihtiyarım. Belki on sene daha yaşamam ihtimali vardır."
Dedim: "Ecel gizli olduğundan, herbir günde ölmek ihtimali var. Öyleyse, üç bin altı yüz günde hergün vefatın muhtemel. İşte, kayık gibi üç yüz binden bir ihtimal değil, belki üç binden bir ihtimalle bugün ölümün muhtemeldir. Titre ve ağla, vasiyet et." dedim.
Aklı başına geldi, titreyerek kayığa bindirdim. Kayık içinde ona dedim:
"Cenâb-ı Hak havf damarını hıfz-ı hayat için vermiş, hayatı tahrip için değil. Ve hayatı ağır ve müşkül ve elîm ve azap yapmak için vermemiştir. Havf iki, üç, dört ihtimalden bir olsa, hattâ beş altı ihtimalden bir olsa, ihtiyatkârâne bir havf meşru olabilir. Fakat yirmi, otuz, kırk ihtimalden bir ihtimalle havf etmek evhamdır, hayatı azâba çevirir." (Said Nursi, Mektubat, Yirmi Dokuzuncu Mektup)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Deprem olacağından korkulur mu? Cesaretin kaynağı nedir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Harama bakmanın, ilmi öğrenmeye ve korumaya etkisi var mıdır?
- Hz. Aişe ve Hz. Hafsa Peygambere eziyet etmiş mi?
- Dünya bir saattir, sözü hadis midir?
- Tomas İncili hakkında bilgi verir misiniz?
- Kadının yemek yapması, çocuk bakması ikramdır, hadis mi?
- Yirminci yüzyılın başında Anadolu’da din-bilim tartışmalarını izah eder misiniz?
- Allah, sevdiği kullarına neden sıkıntı verir, ya sapıtırsa?
- Cenaze beni çabuk götürün dermiş doğru mu?
- Mahşer gününe kadar neden kabirde bekleriz?
- Şeytanın tuzakları nelerdir?
Yorumlar
Tabiki yıldız kaymasına bakmanın hiçbir sakıncası yoktur. Ancak yıldız kayınca dilek tut gibi batıl inançlara dikkat etmeliyiz. Lütfen bu konulara dikkat edelim.