İnsan fıtratının istediği şeyler, genelde haram olduğu halde, çok evlilik neden serbest bırakılmıştır?

Tarih: 27.04.2009 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

-  Çok eşliliğin insanın fıtratına, şehevî arzusuna uygun olduğu için serbest bırakıldığını söyleyen mi vardır?

-  İslam dini, tek evliliği çok evliliğe çıkarmamış, bilakis, sınırsız evliliği belli bir sayıya indirmiş ve onun da şartlarını öyle koymuş ki, tek evliliği zorunlu hale getirecek şekilde bir yol haritasını çizmiştir.

-  Aslında, Kur’an’ın dört kadınla evlenmeyi ifade ederken de, konuyu kimsesiz, haksızlığa uğramış köle kadınlar/cariyeler bazında ele alması da manidardır. 

-  Çok evliliğin fıtratla ilişkisi, çocuk yapmaktır. Eşlerin farklı cinste yaratılmasının en büyük hikmeti onların evlenmesiyle insan neslinin üremesini sağlamak olduğunu, har akıl sahibi bilir. Gerçekleştirilmesi istenen böyle bir gayenin çok evliliğe pirim vermesi son derece normaldir.

-  Fıtrat sözcüğüyle ifade edilenler arasında -birbirine zıt- farklı kategoriler vardır. Örneğin, sakalın olduğu gibi bırakılması, fıtrattan sayıldığı gibi, bıyıkların kısaltılması da fıtrattan sayılmıştır. Aynı şekilde tırnakların kesilmesi, koltuk altları, vs. temizlik yerlerindeki kılların yok edilmesi fıtrattandır. Bu perspektiften bakıldığında, mesele anlaşılır. Çok evlenmeyi belki de bazı kimselerin nefsi arzu eder. Bunun serbest bırakılmasıyla, hem adamın zinaya girmesine mani olunur, hem de ilahî hikmetçe uygun görülen neslin çoğalması sağlanmış olur. Fakat, -söz gelimi- kişinin nefsi içki içmek ister diye bu serbest bırakılamaz. Çünkü burada insanın en önemli varlığı olan aklının ziyanı vardır, bilmeden yapılacak yanlışlar vardır, kavga, gürültü, hatta öldürülmeler vardır.

-  Mesele sonsuz ilim, kudret, hikmet, merhamet ve adalet sahibi Allah’ı yakından tanımakla, Ona, Kur’an’ına ve Resulüne güvenmekle ilgilidir. Hikem-i İtaiye’nin veciz ifadesiyle; “Allah’ı bulan neyi kaybeder; onu kaybeden neyi kazanır ki?”

İlave bilgi için tıklayınız:

Çok Evlilik, Gizli Nikahla Evlilik Caiz mi?

FITRAT. 

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun