Nisa Suresi'nin 17. ayetinde Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da hemen tövbe edenlerin tövbesinin kabul olacağını belirtmiştir. Bilerek günah işleyenlerin tövbesi kabul olmaz mı?
Değerli kardeşimiz,
"Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da hemen tövbe edenlerin tövbesini kabul etmeyi üzerine almıştır. Allah işte onların tövbesini kabul eder. Allah Bilen'dir, Hakim olandır."(Nisa, 4/17)
- Bu ayette bilerek günah işleyenlerin tövbesinin kabul edilmeyeceği anlamı çıkmaz. Nitekim tövbe ile ilgili diğer ayetlerde, tövbe eden her kişinin tövbesinin kabul olunacağı belirtilmiştir.(bk. Âl-i İmran, 3/155; Furkan 25/70; Bakara, 2/222; Nisa, 4/31; Yusuf, 12/87)
- Âyette geçen "bilmeden" ifadesi, "yapılanın kötülük veya günah olduğunu bilmeden" mânasında olmayıp, "bildiği halde iradesine hâkim olamayan, bilgisini uygulamayan, nefsine uyup kötülük yapan" mânasında kullanılmıştır.
İnsanlar yaşadıkları müddetçe tövbe kapısı açıktır. Ne zaman akılları başlarına gelir ve tövbe ederlerse Allah'ın, vaadinin gereği olarak bu tövbeyi kabul buyurması ve günahkâr kullarını affetmesi umulur, lütfundan beklenir.(bk. Kur’an Yolu, Heyet, ilgili ayetin tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da hemen tövbe edenlerin tövbesini kabul etmeyi üzerine almıştır... (Nisa, 4/17) ayetine göre günah işleyip hemen tövbe etmeyenlerin tövbesi kabul olmaz mı?
- "Kul bir günah işler. Ama onunla cennete girer?? anlamında bir hadis var mıdır? Tövbenin kabul olup olmadığı nasıl bilinir?
- "İçinizden zina eden iki kimseye eziyet edin, tevbe edip düzelirlerse onları bırakın. Doğrusu Allah tevbeleri daima kabul eder ve merhamet eder." Nisa Suresi 15-17. ayetleri açıklar mısınız?
- Tövbe edip tekrar o günahı işlersek ne yapmalıyız?
- Allah kötülüğü bilmeyerek yapıp da, hemen tevbe edenlerin tevbesini kabul etmeyi üzerine almıştır... (Nisa, 4/17) ayetine göre günah işleyip hemen tevbe etmeyenlerin tevbesi kabul olmaz mı? Ne zamana kadar tevbe edilebilir?
- TÖVBE
- Ölümün kucağındayken tövbe kabul olmaz, sözünden maksat nedir?
- "Şüphesiz ki iman ettikten sonra inkâr eden sonra da inkârda ileri gidenlerin tövbeleri asla kabul edilmeyecektir. İşte sapıklar onlardır." (Ali İmran, 3/90) ayetini açıklar mısınız?
- Allah’ın elini açması ne demek?
- Nisa Suresi 14. Ayette geçen, "Allah'a ve Peygamberine isyan edenin, sınırları aşanın cehennemde kalacağı;" aynı surenin 17. Ayetinde geçen "bilmeyerek günah işlemek" ne demektir? Bilerek günah işleyen affedilmez mi?