Ne zaman tövbe edilir?

Tarih: 28.09.2024 - 09:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kişi tövbe etmek istiyor fakat günahı bırakabileceğinden emin değil ise, emin olana kadar beklemeli mi yoksa direk tövbe etmeli midir?
- Eğer 2. seçenek doğru cevap ise bu tövbe samimi sayılabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tövbenin makbuliyeti, kulun samimiyeti ve tövbesi konusunda azmi ile doğrudan alakalıdır. İnsanın tövbe ettiği konu, içeriği ve tekrar günaha neden ve nasıl döndüğü de bu anlamda önemlidir. "Allah nasıl olsa affeder, ben istediğimi yapayım, bir tövbe eder, tertemiz oluruz nasıl olsa!.." şeklinde laubalilik içeren tarzda tövbe ile peşinden büyük üzüntü ve pişmanlık duyulan gerçek bir durum arasında ciddi farkların olacağı her türlü izahtan varestedir.

Gerek ayetlerde gerekse hadislerde, kötülükten pişmanlık duyma yanında peşinden hemen kötülüğü giderecek iyi amellerin yapılması, kötülüklerin yapılacak güzel amellerle yok edilmesi tavsiye edilmiştir.

Kaldı ki kulun kalbini, niyetini en iyi bilen, ona şah damarından daha yakın olan Cenab-ı Allah, kulun samimiyetini de durumunu da en iyi bilendir.

Kula düşen tövbe ettikten sonra onu günaha düşürebilecek ortam ve çevrelerden uzak durmak, iyi bir çevre edinmek, salih amellere yönelmek, ibadetler konusunda titiz davranmak, dini konularda bilgisini güvenilir kaynaklardan artırmaktır.

Bunlar yapıldıktan sonra tövbeyi korumak da günahlardan uzak durmak da kolaylaşacaktır.

Bütün gayretine rağmen günaha düşen birisi de geciktirmeden tekrar tövbe-istiğfar etmeli, benim tövbem artık kabul olmaz şeklinde bir düşünceye asla kapılmamalıdır. Zira böyle ümitsizlik içeren bir düşünce şeytani bir vesvese olarak, kulun kötülüklere devam edip helake düşmesi gibi bir sonuç doğurur.

Dolayısıyla tövbesini bozan biri hem işlediği günahtan dolayı hem de sözünde duramadığından dolayı samimiyetle tekrar tövbe etmeli ve günahının affı için Cenab-ı Hak'tan af dilemelidir. Zira günahları bağışlayan sadece Allah'tır. O da günah işleyenlerin günahta ısrar etmemek kaydıyla kapısına yönelmesini istemektedir.

Netice olarak bir günaha tövbe etmiş olan kişi o günaha tekrar düşmemek için büyük bir gayret içerisinde olmalıdır. Ayrıca ibadetlerle, dualarla ve hayırlı işlerle günahlarını affettirmek için çaba harcamalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun