Nevroz nedir, nasıl tedavi edilir?

Tarih: 14.06.2024 - 11:47 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Nevrozun İslami açıdan tedavisi nedir?
- Tıpla alakalı olanlar dışında. Bir de yaşanmamış bir olayı yaşandı sanmıştım bir keresinde, bazen de gördüğüm bazı şeyler daha önce hiç görmemiş olmama rağmen görmüşüm gibi geliyor, dejavu değil ama. Bunun da tedavisi var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle sözünü ettiğiniz nevroz rahatsızlığının ne olduğunu netleştirmeniz gerekir. Çünkü gerçi nevroz psikolojik bir rahatsızlıktır, ama nevrozda kişi şizofrenide olduğu gibi halüsinasyonlar vb. görmez. Kişi, gerçeklikten kopmadan işlevsel kalabilir, günlük hayatında zorluklar yaşasa da rutin hayatına tek başına devam edebilir, çalışabilir. 

Bu çerçevede nevroz; kaygı bozuklukları, depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), fobiler ve histeri gibi rahatsızlıklar için kullanılır.

Bu tür psikolojik rahatsızlıklar, ilaç tedavisi dışında psikoterapi ile de giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede Bilişsel Davranışçı adı verilen terapinin temel çıkış noktası İslami anlayışa çok uygudur. Çünkü Bilişsel Davranışçı Terapinin (BDT) ana ilkesi, kişinin düşüncelerinin duygularını ve davranışlarını doğrudan etkilediği fikridir. Olumsuz ve çarpık düşünce kalıplarının (bilişlerin) duygusal sıkıntılara ve işlevsiz davranışlara yol açabileceği düşünülür.

Bundan dolayı BDT, bireylerin olumsuz düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirerek duygusal problemlerini ve psikolojik rahatsızlıklarını hafifletmeyi amaçlar.

Bir kişinin, imanının temel şartlarından olan, Allah’a, kadere, ahiret gününe, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine olan inancı ve ayrıca başına gelen her şeyin bir hikmeti olduğuna, kâinatta hiçbir şeyin başıboş ve tesadüfün oyuncağı olmadığına, her şeyin dizginlerinin yüce Yaratıcının elinde olduğuna, ecelin bir olup değişmeyeceğine vb olan imanı, kaygılarını azaltacaktır. Allah’a teslim olması onu rahatlatacaktır, sabır ve dua ile ona yalvarması dayanma gücünü artıracaktır. Ahirete olan inancı onu ölüm korkusundan kurtaracaktır. Allah’ın her yerde hazır ve nazır olması ona güven verecektir.

Kişi, imanını yeniden tazelese, güçlendirse, teslim, tevekkül ve sabır gibi değerlere bağlı kaldıkça kalben rahatlayacak ve nevrozları hafifleyecektir inşallah.

Gördüğünüz şeyleri daha önce görmüş gibi hissetmeniz nevroz veya psikozlarla ilgili olmayıp, beynin işleyiş ile ilgili bir durum olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü bazı durumlarda, kişi daha önce farkında olmadan bir şey görmüş olabilir. Bilinçaltı hatırlamalar, bu bilinçsiz deneyimlerin farkında olmadan hatırlanmasına neden olabilir.

Örneğin, bir filmde veya kitapta gördüğünüz bir sahneyi bilinçli olarak hatırlamıyor olabilirsiniz, ancak benzer bir durumla karşılaştığınızda bu anı yüzeye çıkabilir.

Veya beynimiz bazen benzer algıları veya hafıza parçalarını birleştirerek yeni ama tanıdık gelen deneyimler oluşturabilir.

Bu durum, beynimizin bilgileri organize etme ve hatırlama şekliyle ilgilidir. Benzer sahneleri veya olayları birleştirerek, daha önce yaşanmamış olan bir deneyim sanki yaşanmış gibi hissedilebilir.

Allah yâr ve yardımcınız olsun.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun