Obsesif kompulsif için ne tavsiye edersiniz?

Tarih: 31.05.2023 - 08:51 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle yaşadığınız sorun için üzgünüz.

Obsesif kompulsif bozukluk, günümüzde "takıntı hastalığı" olarak bildiğimiz bir rahatsızlıktır. İlerlediğinde, kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda düşürebilmektedir.

Obsesif kompulsif, tıpkı şeker hastalığı, tansiyon hastalığı gibi; kalıtsal ve çevresel nedenlerle sanıldığından çok daha fazla insanda görülebilir.

Bazı kimselerde, OKB’nin “sadece” dindar insanlarda görülmesi gibi yanlış bir inanç vardır. Oysa ki obsesif kompulsif bozukluk, temizlik-bulaş obsesyonu, dini içerikli obsesyonlar, cinsel içerikli obsesyonlar, simetri-düzen obsesyonu, sayma, dokunma takıntıları gibi birçok şekilde görülebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, nasıl ki tansiyon hastalığında işin uzmanı olan bir dahiliye hekimine başvuruyorsak, aynı şekilde obsesif kompulsif rahatsızlık için de bir psikiyatri hekimine başvurmamız gerekir.

Uzman hekim zaten gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Şayet gereken tedaviyi görüyor ve destekleyici uygulamalar arıyorsanız, mümkünse bir klinik psikoloğa başvurarak, en etkili terapi şekillerinden biri olan “Bilişsel Davranışçı Terapi” sürecinden geçmenizi tavsiye ederiz.

Bu terapi şeklinde kişi, kendisini rahatsız eden düşünce, temizlik ya da düzen vb. takıntılarının tetiklendiği anlarda nasıl davranacağını ve onları kontrol etmeyi öğrenir.

Dinimizde vesvese olarak bilinen takıntı rahatsızlığında, Bediüzzaman Hazretleri, vesvesenin ilacının “ehemmiyet vermemek” olduğunu söylerken, aslında yıllardır tedavide kullanılan bilişsel davranışçı terapinin uygulamasına benzer bir öneride bulunmaktadır.

Örneğin, kişi “Ellerimi beş kez yıkamazsam hasta olacağım.” düşüncesiyle 5 kere elini yıkar. 5. yıkamada ikna olur ve anlık bir rahatlama yaşar. Ancak işin gerçeği, 5 kere yıkadıkça, “hasta olacağım” düşüncesinin uzun vadede azalmayacağı, aksine artacağıdır. Zaten bu nedenle takıntılı kişi elini 5 kere yıkamaya devam ettikçe, zaman içerisinde 5 kere yıkamak yeterli gelmemeye, kişi 7, 9 kere yıkamaya başlar. Ve bu kısır döngü devam eder.

Burada önemli olan “Elimi beş kere yıkamazsam hasta olacağım.” düşüncesi geldiğinde -kişi ne kadar rahatsız olursa olsun- 5 kere yıkamamak için kendini tutmaya çalışması, “ehemmiyet vermemesidir.”

Takıntılı düşünceyi susturmak için yapılan davranışı azaltmak, uzun vadede rahatsız edici düşüncelerin azalmasında çok etkindir. Tabii ki takıntılar sadece temizlik takıntılarından ibaret değildir. Birçok çeşidi ve farklı tedavi şekilleri bulunmaktadır. Her insan biriciktir.

Şunu da özellikle hatırlayalım:

Allah’ın izni olmadan kimse kimseye zarar veremez. Ayrıca üzerimize düşenleri yapıp sonucu Allah’a bırakmak kulluğumuzun gereğidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun