Necaşi Kuran dinleyince ağlamış mı?
- Meryem suresini dinledikten sonra ağlayan Hristiyan Kral hakkındaki rivayetleri yorumlayınız. Böyle bir olay var mı?
Değerli kardeşimiz,
Habeşistan Kralı Necaşi Ashame, Müslüman muhacirleri himaye eden ve Hz. Peygamber (asm) Efendimizin İslamiyete davetini kabul edip Müslüman olan Habeşistan kralıdır.
Soruda geçen konuyla ilgili rivayetler özetle şöyledir:
Necaşi, ülkesine sığnan muhacirlere, İslam, Hz. Meryem ve oğlu Hz. İsa (as) hakkında sorular da sordu. Hz. Cafer İslam hakkında genel bilgiler verdikten sonra Hz. Meryem ve Hz. İsa (as) hakkındaki sorulara cevap olarak Meryem suresini okudu. Necaşi Kuran’ı dinlediğinde çok etkilendi, hatta sakalları ıslanana kadar ağldı ve “Bu iki din aynı kaynaktan çıkmıştır.” dedi.(1)
Habeşistan hicreti genel olarak Müslümanlar için bir rahatlık sağlamanın yanında İslam’ın orada yayılmasına da vesile oldu. Yıllar sonra Medine’de Hz. Peygamber Necaşi için gıyabî cenaze namazı kılarak onun da Müslüman olduğunu ifade etmiştir.(2)
Kaynaklar:
1) bk. İbn İshak, es-Sîretü’n-nebeviyye, Thk.: Ahmed Ferîd el-Mezîdi, Dârü’l-kütübi’l-ilmiyye, Beyrut 2009, s.247-250; İbn Hişam, es-Sîretü’n-nebeviyye, Thk.: Mustafa Sekka vd., yy., ty., 1/334-338; Ebū Nuaym, Delailü’n-nübüvve, 1/246.
2) Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/400; İbn-i Kesir, Sire, 2/30.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Habeş Ülkesine İkinci Göç
- ÜMMÜ SELEME (r.a)
- Hz. Peygamber, Fatıma bint Dahhak’ı neden boşadı?
- Miraç olayından önceki dönemde namaz ibadeti var mıydı?
- Peygamberimizin geleceğini bilen Hristiyanlar var mıdır?
- Hristiyanlık'ta Âhiret İnancı Nasıldı?
- GİYABİ CENAZE NAMAZI KILMAK CAİZ MİDİR?
- İmam Maturidi ayetin ictihadla neshine cevaz vermesini açıklar mısınız?
- Hz. Musa ve Hz. İsa ile ilgili ayetler Habeşistan?a hicret etmeden önce mi inmiştir? Ayetlerin sırasını kronolojik olarak belirlemek mümkün müdür?
- SEVDE (r.anha)