Namazın beyin hücrelerinin işlevine etkisi var mı?

Tarih: 05.12.2020 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- ​Namaz kılarken beynimizin çalışma sisteminin nasıl değiştiğini çoğumuz fark etmişizdir, bilhassa namaz esnasında; sorunlarımızın kolay çözümü yolları öylece aklımıza gelivermektedir. Bunun sadece bende olduğunu sanmıyorum.
- Namaz sırasında beyin hücrelerinin işlevine ilişkin bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır yapılmadıysa bunu yapma imkanınız var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namaz, Allah emrettiği için kılınır, faydaları için kılınmaz. Ancak Allah’ın her emrinde her yasağında sayısız hikmetler vardır. Elbette bu hikmetleri de öğrenmek ibadettir, ancak bu hikmetlerinden dolayı değil, Allah’ın emri olduğu için namaz kılınır.

Kişi namazda Allah’ın huzurunda durup, bütün kalbiyle yaratıcısına yönelir, cennet ve cehennemi düşünür, kıyamet gününde olup bitecek olayları hayal ederler, okuduğu Kur'an ayetlerini ve manalarını düşünerek durduğu vakit, onun kıldığı bu namaz kendisi için bir ibadet ve şifa olacaktır. Çünkü beyin kıldığı namazla ve okuduğu Kur'an’la namazı esnasında, Kur'an emirleriyle pek çok bilgiyi toplamış olacaktır.

Bu emirler haddizatında o kişi için tekrar enerji toplama ve bozulan beyin hücrelerinin programlanarak düzelmesi mesabesindedir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur:

“Namazı kılın, zekâtı verin, peygambere itaat edin ki merhamete nail olasınız.” (Nur, 24/56)

Esasen namazın bildiğimiz veya bilemediğimiz sayısız hikmetleri yanında, dünyaya bakan hem bedenî, hem de rûhî pek çok faydaları da vardır. Birkaç örnek: 

- Beden günde asgari 5 vakit, 40 defa jimnastik hareketleri yapmaktadır.

- Yatsı namazları yatmadan önce sindirime yardım etmektedir, hele özellikle ramazanda teravihlerde.

- Oruçlu olunan günlerde iftar açtıktan sonra kılınan akşam namazı, iftarda belki uykunun kaçmasına ve nefsin körelmesine yardımcı olmaktadır.

- Namaz kılmanın olmazsa olmazı abdest, kişisel hijyeni sağlamaktadır.

- Namaz sonları sağa ve sola verilen selamlar boyun kireçlenmesine birebir faydalıdır.

- Rükû ve secdelerde kan dolaşımı ters yüz olur ve damarlarda âdeta bir temizlik yapar.

- İnsan çok uyumamak için kendini disipline eder.

- Sosyalleşmeyi sağlar.

- Namazlarda ruhumuz dinlenir, huzur bulur.

Dediğimiz gibi bu saydığımız ve burada daha nice sayamadığımız dünyevi faydası vardır namazın.

Belki beyin hücrelerine, kalp hücrelerine ve daha pek çok hücrelerimize de tespit edilmiş veya henüz tespit edilmemiş pek çok faydaları vardır.

İnternette bunlarla alakalı pek çok makale bulabilirsiniz.

Ancak tekrar ifade edelim ki, biz namazı sadece ve sadece Allah rızası ve dolayısıyla ahiretimizi kurtarmak için kılıyoruz.

Diğer bütün bilinen ve bilinmeyen faydalarının tamamını rahmeti sonsuz olan Rabbimiz tarafından bize bahşedilmiş birer “hediye” olarak düşünebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun