Vakit girmeden ezan okunursa namaz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Namazın farz olması için ezanın okunması veya okunmaması değil, vaktin girmesi esastır. Ezan okunsun veya okunmasın, vakit girince kılınan namaz geçerli, vakit girmeden kılınan namaz geçersizdir.
Farz namazlarla bunların sünnetleri için, vitir namazı, teravih namazı, cuma ve bayram namazları için vakit bir şarttır. Bu nedenle vakti henüz girmeden kılınan bir namaz geçerli değildir, vakit girince vakti içinde yeniden kılınmalıdır.
Ancak vakit girdiği hâlde ezan okunmamış ise kılınan namazlar geçerlidir; yeniden kılınmaz. Bu ölçüye göre hareket etmeniz gerekir.
Buna göre vakit girdiği hâlde henüz ezan okunmadan namaz kılmanın bir sakıncası yoktur. Ama vakit girmemişse henüz namaz farz olmadığından kılınan namaz da vakit namazı yerine geçmez; yeniden kılınması gerekir.
Kuran’da namazın müminler için vakitleri belirlenmiş bir faraza olduğu ifade edilir. (bk. Nisâ 4/103)
Bu vakitlere açık şekilde veya işaret yoluyla değinilmiştir. (bk. Bakara 2/238; Hûd 11/114; İsrâ 17/78; Tâhâ 20/130; Nûr 24/36; Rûm 30/17-18; İnsân 76/25)
Bununla birlikte namaz vakitleri daha çok Hz. Peygamber (asm)’in fiil ve sözleriyle açıklık kazanmıştır. Beş vakit namazın farz kılınmasının ardından Cebrail Resul-i Ekrem’e gelerek imamlık yapmış ve birinci gün namazları ilk vakitlerinde, ikinci gün son vakitlerinde kıldırarak başlangıç ve bitiş zamanlarını göstermiştir. (bk. Tirmizî, Salât, 1; Ebû Dâvûd, Salât, 2)
Resulullah’ın (asm) namaz vakitleriyle ilgili açıklamaları hadis kaynaklarında müstakil kitap veya bab başlıkları altında yer almış; genellikle vaktinde kılınan namazın önemi, vakitlerin fazilet, kerâhet, haramlık ve cevaz bakımından değerlendirilmesi gibi hususlar fıkıh kaynaklarında etraflıca işlenmiştir.
Farz namazların, bu namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazların, vitir, teravih ve bayram namazlarının kılınabilmesi için vaktin girmiş olması şarttır. Vakit, aynı zamanda namazın farz olma sebebidir. Vaktinden önce kılınan farz namaz sahih değildir, vaktinde yeniden kılınması gerekir. Vaktinden sonraya bırakılan namaz da kazaya kalmış olur, mutlaka kaza edilmelidir.
Hz. Peygamber (asm) namazı vaktinde kılmanın önemini vurgulamış, “Allah’ın en çok sevdiği amel hangisidir?” sorusuna, “Vaktinde kılınan namazdır” cevabını vermiştir (bk. Buhârî, Mevâḳītü’ṣ-ṣalât, 5)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ezan okunmadan (yani vakit girmeden az önce) kılınan namaz kabul olur mu?
- KAZA NAMAZI
- KAZA NAMAZI
- Namazı vakit girince kılmanın bir yolu var mı?
- Bir namaz kaçması ihtimalinde, namazı cem etmeye niyet edilebilir mi?
- İslam'da İbadet
- Şafi mezhebine göre cem-i takdim ve cem-i te'hir ile ilgili hükümler nelerdir?
- Şafi mezhebine göre namaz ile ilgili hükümler nelerdir?
- Sünnet yerine kaza namazı kılınabilir mi? Bir namaz için hem kazaya hem nafileye niyet edilir mi? Kaza namazı aynı zamanda nafile yerine geçer mi?
- VAKİT