Namazı kılmayanda pişmanlık yoksa, imansız mı demek?

Tarih: 26.07.2024 - 10:29 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Aşağıdaki diyalog/hadis sahih midir?
- Eğer sahihse 5 vakit namazı hiç kılmayan/düzensiz kılan kişi zerre imana sahip olmayacağı için imansız olmuş mu olur?
- Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor:
- Kalbinde zerre miktarı iman olanın cennete gireceği umulur. Bu müjdeyi duyan sahabe sorar:
- Ya Resulallah, zerre miktar iman nedir?
- Bir Müslüman vakit namazlarından birini elinde olmadan kaçırır, bir sonraki namazın vakti girdikten sonra hatırlar da bundan dolayı kalbine şiş saplanmış gibi olursa, onda zerre miktar iman vardır.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hafız Heysemi, Ebu Yala’nın rivayet ettiği bu hadis için “bütün ravileri sikadır” demiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, 12027)

Ehlisünnet alimlerinin inancı şudur:

Herhangi bir günahı, özellikle büyük günahları işleyen, özellikle günahta ısrar eden kimse “fasık / Ehl-i Dalalet / hak yoldan sapmış” unvanını alır. Namazın terki gibi büyük günahlarda ısrar etmek da küfre götürmez.

Ancak eğer -örneğin- “namazın farz olduğuna inanmazsa bu takdirde dinden çıkar.”

Yoksa hiçbir günah, bir mümini dinden çıkarmaz, kâfir yapmaz, fasık mümin olur. Elmas kömürle kirlenmekle kömüre dönmez, kömür olmaz.

Bunun için -sahih olmak şartıyla- ilgili hadislerin hangi makamda, hangi tergib veya terhibe yönelik yapılmış bir irşad üslubu olduğunu bilmek ve muktaza-yı hâle mutabakatta ibaret olan belagatin ince nüktelerini istinbat edebilen yetkin kimselerin algıları önemlidir.

Bu tür hadis-i şerifler tehdit içindir, sakındırmak içindir, uzak tutmak içindir. Yoksa gerçekten hiçbir imanı olmadığı anlamında değildir. Ancak imanın zayıflığı anlamında olabilir.

Nitekim birçok hadiste şunu yapmayanın "imanı yoktur" gibi hadis-i şerifler de "kâmil imana sahip değildir" anlamındadır. (bk. Buhârî, İman, 7; Müslim, İman, 93)

Bu nedenle ilgili hadis-i şerifleri ve bazı alimlerin “Namazı hafife aldığı için terk eden kimsenin dini riske girer.” gibi ifadelerini bu çerçevede anlamak gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun