Namazda sesli veya sessiz okumakla ilgili hükümler nelerdir?
- Cemaatle namazda iken veya biriyle beraber bir odada sureleri diğerinin duyacağı şekilde açıktan okumak namaza sıhhatine zarar verir mi?
- Ve tek namaz kılarken sureleri açıktan okuyup oradan geçen birinin veya oturanların sesimizi duyması namaza zarar verir mi?
- Namaz kılarken nerelerde gizli okunur, nerelerde aşikar okunur?
Değerli kardeşimiz,
Namazda sessiz okunması gereken yerde sesli okumak namazı bozmaz; ancak sehiv secdesi gerekir.
Yalnız başına namaz kılan kimse sabah, akşam ve yatsı namazlarını dilerse aşikare bir okuyuşla ve dilerse gizli bir okuyuşla kılar. Geceleyin kılacağı nafile namazlarda da hüküm böyledir. Fakat öğle ve ikindi namazlarında ve gündüz kılacağı nafile namazlarda gizli okuması vaciptir. Aşikare okuması halinde sehiv secdesi gerekir.
İmam gündüz kıldırdığı namazları sessiz kıldırması ve gece kılınan namazlarıda sesli kıldırması vaciptir. Vacibin terkinden dolayı ise sehiv secdesi gerekir.
Sessiz okunacak yerde sesli okumaktan dolayı sehiv secdesini gerektiren miktar ise, namazın farz olan kıraati kadardır. Bu ise kısa üç ayet veya kısa üç ayet uzunluğunda bir ayet okumakla sehiv secdesi gerekir; bundan az olursa gerekmez.
Bir vacibin vasfını değiştirmek, sehiv secdesini gerektirir. İmamın aşikare okuması gereken ayetleri gizlice okuması veya gizlice okunacak ayetleri aşikare okuması gibi. Bu okuma mikdarı, namaz sahih olacak kadar okumaktır. Fatiha süresinin ilk ayetlerini okumak bu kısımdandır. Bununla beraber kısa bir ayet okunması da İmamı Azam'a göre bu hükümdendir. İki imama göre ise, bu hükümde değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- What is Islam? Will you give detailed information about Islam?
- What is Islam? Will you please give detailed information about Islam?
- The Nineteenth Word: the Messengership of Muhammad (PBUH)
- First Droplet: The Prophet Muhammad (PBUH) as one of the three great presenters that makes us know our Lord.
- What is the religion of Islam?
- Will the thawabs of a person who performs prayers but commits sins be more than his sins due to his prayers?
- What is Taqwa (Piousness, fear of Allah) and Who is Muttaqi (Pious)?
- Is the prayer invalidated when three movements are made with one hand while praying? What is the limit of three movements in prayer?
- What is amal kathir in prayer? I know that changing the place of things in prayer invalidates prayer. Is prayer invalidated if a person changes the place of things involuntarily?
- What is the criterion of superiority in the sight of Allah (SWT)? Is there any particular race or nation that Allah (SWT) favors?