Namaza başlarken getirdiğimiz iftitah tekbirini alırken nelere dikkat etmemiz gerekmektedir?
1. Elleri kulaklara götürmeden önce “Allâhu Ekber” demek, sonra elleri kulaklara götürüp sonra da elleri bağlamak.
2. Elleri kulaklara götürürken “Allâhu Ekber” demek ve eller kulak yumuşağında iken tekbiri bitirip ondan sonra elleri bağlamak. Veya eller kulak yumuşaklarında iken “Allâhu Ekber” demek ve eller hâlâ kulak yumuşaklarında iken tekbiri bitirip ondan sonra elleri bağlamak.
3. Elleri kulaklara kaldırıp ve “Allâhu Ekber” demeye başlayıp, iftitah tekbiri biterken elleri bağlamak. Veya iftitah tekbiri biterken elleri bağlama pozisyonuna geçip iftitah tekbiri bitince elleri bağlamak.
– Bizim buradaki cami imamımız, eller kulak yumuşağında iken iftitah tekbirini bitirip ondan sonra elleri bağlamamızın doğru olduğunu söylemişti.
– Fakat ben başka bir imamı 3. maddedekinden birini yaparken gördüm. Buna rağmen o imama uydum. Namazı iade mi etmeliyiz?
– Bu 3 maddenin hangisi uygundur, güzeldir, hangisinin yapılması gerekir?
- Bu 3 maddede de en doğrusu yok ise iftitah tekbirinin en doğrusu nasıldır?
Değerli kardeşimiz,
Soruda bahsi geçen tüm tekbir alma çeşitleri geçerli ve sahihtir, bu şekillerde kılınan namazların iadesi gerekmez.
Nitekim Hanefîlere göre önce eller kaldırılır, arkasından tekbir alınır, diğer mezheplere göre eller kaldırılırken tekbire başlanır ve indirilirken bitirilir.
Niyet, iftitah tekbirinin hemen öncesinde yapılır ve arada namazla ilgisi olmayan söz ve davranışlara yer vermeden, iftitah tekbiri alınarak namaza başlanır.
İftitah tekbirini alırken, elleri yukarıya kaldırmak sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber (asm), bu tekbiri alırken ellerini kaldırmıştır. (Nesai, İftitah, 2; Tahavi, Şerhu me‘ani’l-asar, 1/195-196)
Kadınların ellerini göğüs hizasına kadar kaldıracakları hususunda görüş birliği vardır.
Hanefi mezhebine göre, erkekler iki elini, avuçların iç kısımları kıble istikametine yönelik olarak ve başparmaklar kulak yumuşakları hizasına gelecek şekilde kaldırırlar. (Merğinani, el-Hidaye, 1/307-309)
Malikiler ile Şafilerde erkekler ellerini omuz hizasına kadar kaldırırlar. Hanbelilere göre ise, erkekler bu ikisinden dilediğini uygulayabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazda iftitah tekbiri nasıl alınmalı, Araplarla bizim tekbirimiz neden farklı? Arap kardeşler, ellerini göğüs üzeri kaldırıp omuz hizasına kadar, hanımların tekbir alışına benzer tekbir alıyorlar, baş parmağı kulaklara kadar kaldırmadan...
- NAMAZIN SÜNNETLERİ
- Bayram namazında tekbirleri fazla almak namazı bozar mı?
- İftitah tekbirinde "Allahu ekber" demek şart mıdır?
- Şafiiler tilavet secdesi yaparken, niyetten sonra ellerini bağlarlar mı yoksa direkt secdeye mi giderler?
- Namazda tekbir alırken elleri kaldırmanın hikmeti nedir? Şafi mezhebinde olanlar her rükudan kalktıklarında, ellerini kaldırıyorlar...
- Cemaatle kılınan namazda iftitah/başlama tekbiri ne zaman getirilir? İmamdan önce tekbir alınır mı?
- İslam'da İbadet
- İmam tekbiri unutursa cenaze namazı geçerli olur mu?
- Namaz Nasıl Kılınır?