Namaz kılarken sağa sola bakmak namazı bozar mı veya günah olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Namazda göğsünü kıbleden çevirmeden boynunu döndürüp bir yere bakmak namazı bozmaz. Ancak bu durum mekruhtur; namazın sevabını azaltır. Göğsü kıbleden döndürmek ise namazı bozar.
Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah aleyhissalatü vesselama namazda başı sağa sola çevirmenin hükmünü sordum. Peygamberimiz:
"Bu, kulun namazından bir miktarını şeytanın kapıp aşırmasıdır." buyurdu. (Buhârî, Ezân 93, bk. Ebû Dâvûd, Salât 161)
Enes radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah aleyhissalatü vesselam şöyle buyurdu:
"Namazda sağa sola bakmaktan sakın. Çünkü namazda iken sağa sola bakmak helâk olmaya sebeptir. Sağa sola dönmekten kurtuluş yoksa, bari bu nâfilede olsun, farzda olmasın." (Tirmizî, Cum'a 59)
Ebû Zerr'in rivayet ettiği bir hadise göre,
"Kul namazda iken Allah Teâlâ hep ona yönelmiş halde bulunur. Kul sağa sola bakınca Allah da kulundan yüz çevirir." (Nesâî, Sehv 10)
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadislerinde bu hususu şöyle açıklamışlardır:
"Namazda iken sağa sola bakmaktan sakınınız. Çünkü sizden biriniz namaz içinde olduğu müddetçe Rabbine münâcat etmiş, yani gizli gizli O'nunla konuşmuş olur." (Heysemî, Mecmaü'z-zevâid, 2/80)
Namaz kılan insan başını sağa sola döndürünce, şeytan bir zafer elde eder ve kulu meşgul etme imkânına kavuşmuş olur. Şeytanın meşgûliyetine kapılmış olan kul Allah'la olan bağını koparmış demektir. Bu sebeple namazında bazen unutkanlık hali kendisine üstün gelir, kaç rekat kıldığını bilemez, bazen hataya düşer, okuduğunu şaşırır. Artık o anda kalbi de Allah ile meşgul değildir.
- Namaz kılarken (kıyamda, rükuda, teşehhüdde) nereye bakmak gerekir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namazda başı aşağıya eğmek mekruh mu?
- Namazın Mekruhları
- Namaz sırasında üstümüzü ve dağınık yerlerimizi düzeltmenin, Hanefi ve Şafii mezheplerine göre, hükmü nedir?
- Namaz kılarken secdede burnu yere koymak gerekir mi?
- HUŞÛ
- Namazda her uzvunu gücün yettiği kadar, kıbleye karşı bulundur rivayeti sahih midir?
- Sabah namazının sünnetini evde kılmak ve ilk rekatında Kafirun, ikinci rekatında İhlas okumak sünnet mi?
- Namaz kılarken sağa sola bakmak namazı bozar mı?
- İslam'da İbadet
- Namazda Mekruh Olmayan Şeyler