Kuvvet atmaktır, hadisini açıklar mısınız?
- Kuvvet atmaktır, hadis-i şerif mealindeki "kuvvet ve atmak" tabirlerinin bu asra bakan hikmet ve ibret dersleri nelerdir?
Değerli kardeşimiz,
“Kuvvet atmaktır.” mealindeki ifadenin üç defa tekrarlandığı hadis rivayeti sahihtir.(bk. Müslim, İmare,167; Ebu Davud, Cihad,23; Tirmizî, Tefsiru sureti 8; İbn Mace, Cihad, 19).
Bu hadis-i şerif, Enfal suresinde geçen “Onlara karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet hazırlayın…” (Enfal, 8/60) mealindeki ayetin bir nevi tefsiridir. Bundan maksat, düşmanlara karşı Allah yolunda yapılması gereken cihad için her türlü hazırlık yapmaktır. Kişinin (sporla) fizikî gücünü pekiştirmesi, at koşturması, ok atması ve –cihad için gerekli olan- benzeri her türlü kuvvet hazırlaması buna dahildir. (bk. Nevevî, ilgili hadisin şerhi).
Şüphesiz hadislerde yer alan atları besleyip koşturmak, yüzmek, ok, atmak, mızrak kullanmak ayette mutlak olarak ifade edilen “kuvvet” kavramının o günkü ihtiyaçlara işaret eden bir tefsiridir. Çünkü, o günkü cihad maddî şekliyle bu gibi malzemelere, aletlere ve maharetlere ihtiyaç duymaktaydı. Bu gün ise maddi cihad için gereken başka silahlar var ve bunlara sahip olmak da bu ayetin ve ilgili hadislerin emir ve tavsiyeleri arasındadır.
Bununla beraber, “kuvvet”in genel kapsamında cihadın manevî şekliyle ilgili malzemelerin de yer aldığında şüphe yoktur. Çünkü bugün, cihad daha çok manevîdir ve İslam’ın güzelliklerinin gösterilmesi, ancak hakikatlerinin doğru olarak anlatılmasıyla, asrın en büyük silahı olan müspet ilimlerin Kur’an’ın hakikatlerinin anlaşılmasına hizmetkâr yapılmasıyla mümkündür.
O halde, bu asırda gereken en büyük silah, ilim, fikir, kalem kuvveti olduğuna göre, bunları önce güzelce öğrenmek, sonra güzelce kullanmak suretiyle Allah yolundaki manevî cihad farizası güzelce yerine getirilebilir. Manevî cihattaki gazanız mübarek olsun...
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Savaşa hazırlık konusunda Kur’anda nelere dikkat çekilir?
- Günümüzde cihad nasıl yapılmalıdır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İçinde alkol bulunan ilaçları satmak caiz midir?
- Canlıların protein yapısı benzerliği, onların aynı kökenden geldiğine delil olur mu?
- Mevlana'nın, "Topraktım ot oldum, kuş oldum, insan oldum, sonra da ışık olacağım." sözü nasıl anlaşılmalıdır? Bu sözü Reenkarnasyon olarak yorumlayanlara nasıl bir cevap vermeliyiz?
- Bir bayan, evlendiğinde eğer ki istemiyorsa eşinden çocuk yapmama hakkına ve özgürlüğüne sahip midir?
- Sebe suresi, 9. ayette geçen, "Onlar, önlerinde ve arkalarında bulunan göğe ve yere bakmıyorlar mı?" ifadesini açıklar mısınız?
- Bilgisayar oyunları ve internetin çocuk üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir? Bu etkileri nasıl giderebiliriz? Çocuğun ahireti noktasında konuyu değerlendirebilir misiniz?
- "Elbette, menba-ı ulûm ve maden-i esrar ve fıtratın tercüman-ı âyât-ı tekviniyesi..." ifadesini devamı ile birlikte açıklar mısınız?
- Muhammed İkbal hakkında bilgi verir misiniz?
- Bazı Hristiyanlarda Müslümanların Hz. İsa'yı kötü gördüğü inancı hakim olmaktadır; bu inancın yanlış olduğunu nasıl anlatabiliriz?
- Cihad “Ya İslam ya ölüm” demek midir?