Kusurlarımla alay edenlere nasıl davranmalıyım?

Tarih: 29.11.2024 - 16:07 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Benim kusurlarımla bazı insanlar alay ediyorlar. Böyle insanlara karşı nasıl davranmalıyız?
- Az veya bir kere göreceksem o tür insanlardan uzaklaşıyorum. Ama sık sık göreceksem o tür insanları moralim bozuluyor. Sessiz kalındıkça daha çok üzerime geliyorlar. Güzel bir dille yaptığının yanlış olduğunu söylesem anlayacaklarını pek düşünmüyorum. Doğru mu düşünüyorum. Onlar gibi kırıcı konuşsam ortada husumet kırgınlık çıkacak. Ortasını bulamıyorum. Eskiden daha çok üzülürdüm. Zamanla azalsa da yine de üzülüyorum.
- Dindar psikologla görüşün demeyin çünkü bulamam. Özelde fiyatlar pahalı ve devlette de bulabilsem dindar bir psikolog kısa vakitte muayene etmek durumunda kalınıyor.
- Sizin vereceğiniz hiç önerileriniz yok mu veya kitap tavsiyeleriniz satın alıp da faydalanabileceğim. Günlük iş ve ibadetlerimi yapamıyorum bazen. Biraz yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu gibi durumlarda kişiye düşen öncelikli şey, kendisini ve taşıdığı değeri bilip ona göre davranmaktır. Çünkü kendisini değerli hisseden kişi başkalarının onu nasıl gördüğü ile pek ilgilenmez.

Değer konusunda ise, en gerçekçi ölçüyü Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de belirtmiştir:

“Sizi milletlere ve kabilelere ayırdık ki tanışasınız. Ve (bilin ki) Allah katında en iyiniz, en takvalı olanınızdır. Şüphesiz Allah, (sizi) çok daha iyi bilen ve (sizden) haberdar olandır.” (Hucurat, 49/13)

Buradan hareketle diyebiliriz ki, siz güzel ahlakınız ve Allah’tan korkmanız itibariyle sizinle alay edenlerden çok daha değerlisiniz. Bundan dolayı kusurlarınızın sizi tanımlamadığını, sizi siz yapan şeylerin çok daha fazlası olduğunu kendinize hatırlatın.

Ayrıca kusurlarınızla alay eden insanların yaptığı, genelde kendi yetersizliklerini örtme çabasıdır. Bu durum sizin değerinizle alakalı değil, onların yaklaşımıyla ilgilidir.

Bunların yanında sizi rahatlatacak olan bir diğer şey ise, insanlarla ilişkilerinizde sağlıklı sınırlar koymayı bilmektir. Sizinle alay edenlerle kırıcı konuşmadan, net ve sakin bir şekilde sınır koyabilirsiniz. Örneğin: "Bu şekilde konuşman beni rahatsız ediyor. Bu konuyu açmaya devam edersen, sana karşı mesafeli olmak zorunda kalırım." Veya  "Sen hep alay ediyorsun" yerine "Bu şekilde konuşulduğunda kendimi kötü hissediyorum." diyebilirsin.

Eğer karşı taraf anlamıyorsa, sözlü iletişimi minimumda tutarak mesafenizi koruyun. Sessiz kalmak pasif bir onay gibi algılanabilir, bu nedenle tepkisiz kalmayın.

Moraliniz bozulduğunda manen güçlenmek için en güzel şey dua ve ibadetlerinize daha fazla sıkı sıkıya sarılmaktır. Mesela, bu konuda Bediüzzaman Hazretleri şöyle der:

"Öyle ise, hane-i cismimde senin arkadaşların olan kalbimin gıdası, ruhumun âb-ı hayatı ve lâtife-i Rabbâniyemin havâ-yı nesîmini cezb ve celb eden namaz dahi seni usandırmamak gerektir." (Sözler, 21. Söz, s. 269)

“Halbuki namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir rahatı vardır. Hem cisme de o kadar ağır bir iş değildir.” (bk. age.)

Ayrıca canınızın sıkıldığı zamanlar derin derin nefes alıp vererek kendinizi daha dengeli hissetmeye çalışabilirsiniz.

Can sıkıntısını asgari düzeye indirmek ve moralinizi düzeltmek için kendinizi meşgul edin. İlginizi çekecek bir hobi veya uğraş moralinizi yükseltebilir. Halk eğitimin kurslarına katılabilir, yabancı dil öğrenebilir, her gün Kuran küçük bir ayet ezberleyebilirsiniz.

Sizi aşağılayan kişiler eğer sık sık görmeniz gereken biriyse, onların söylediklerini kişisel olarak almamaya çalışın. Örneğin, içsel olarak “Bu onun problemi, benim değil.” diye kendinizi telkin edin. Zihinsel bir “duvar” çekin: Onların sözleri size çarpsın ama içeri girmesin.

Kitap önerisi için:

"Brene Brown, Kusursuz Olmanın Gücü" (Kusurlarımızı kucaklamayı ve onları hayatımızın parçası olarak görmeyi teşvik eder.)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 89
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun