Kur'an okumaya başlarken, kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınmamız istendiği halde, neden ayetler euzu besmele ile değil de sadece besmele ile başlıyor?
Değerli kardeşimiz,
- İlk inen Alak suresinin ilk ayeti, “Yaratan Allah’ın adıyla” diye başlıyor. Bu ise, her surenin başında besmelenin yazılmasını teşvik eden bir husustur.
- Besmele, hem kötülükten korumak için, hem de iyiliğe muvaffak olmak için okunması gereken sırlı bir anahtardır. Euzu ise, sadece kötülükten, şeytanın şerrinden korunmak için istimal edilir. Bu ise, Besmelenin daha yaygın bir kullanım alanına sahip olduğunu göstermektedir.
- “Kur’an’ı okuyacağın zaman, o kovulmuş şeytandan Allah’a sığın” (Nahl, 16/98) mealindeki ayet, Kuran okurken, Euzu çekmeyi açıkça emretmektedir. Kur’an’ın bu açık emri ortada olduğuna göre, her surenin başında ayrıca zikredilmesine gerek kalmamıştır. Halbuki, Kur’an’da “Kur’an okurken Besmele çekin” şeklinde bir ayet söz konusu değildir. “Açık olanı gizli tutmak, gizli olanı açık tutmak” edebî bir sanat kuralıdır. Kur’an’da bu kaide kendini göstermektedir.
"Besmele" hakkında bilgi için tıklayınız.
İstiaze yani "euzü" hakkında bilgi için tıklayınız.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kur'an okumaya başlarken, kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınmamız istendiği halde, neden ayetler euzu besmele ile değil de sadece besmele ile başlıyor?
- Tevbe suresinin başında besmele çekilmemesi neye dayanıyor?
- Haşir suresinin son beş ayetini sabah ve akşam namazından sonra okumak ve okumaya "Euzubillahissemiil alimi..." diyerek başlamak hakkında bilgi verir misiniz? Bu ibarenin manası nedir?
- Besmele, Kur'an-ı Kerim'de tek başına bir ayet midir?
- Besmele-i şerif ve belirli sayılarda onu okumanın fazileti hakkında bilgi verir misiniz?
- Fatiha suresi Besmele ile başlayıp hep dua ile gidiyor; Allah hiç besmele çeker mi? Arapça metinde olmayan Saffat 164-166'da melekler ifadesini, bazı ayetlerdeki,-deki,-söyle, gibi sözleri sanki insan söylüyor?
- FÂTİHA SÛRESİ
- Fatiha suresinde "de ki" ifadesine yer verilmeden duaya geçilmesinin hikmeti nedir?
- Kur'an okurken veya ezberimizden ayetleri okurken "besmele" çekmek şart mıdır?
- Kur'an-ı Kerim okumaya başlarken şeytandan Allah'a sığınma (istiâze) nasıl yapılmalıdır?