Kumar masasını kırmanın hükmü nedir?

Tarih: 08.02.2016 - 08:37 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben bir polisim. Bulunduğum ilçenin meydanında her gün kumar oynatıyorlar. Yanımda benden üst biri var, bize para teklif ediyorlar, almıyoruz ama bunlara da hiç bir şey yapamıyoruz..
- Bizim şef de ilk zamanlar kaçanları kovalayıp masasını alıyordu bir şekilde, masayı kırıp atıyordu oynamasınlar diye.. Masayı kırmanın hükmü nedir bizim için?
- Kumarcıların da olsa zarar verdiğimiz için bundan hesaba çekiliriz diye düşünüyorum..
- Bir müddet masa kırmakla geçti işimiz, ama sonraları yakaladığımız masaları birilerine vermeye başladık, misal tavuklu pilav satan seyyar satıcıya verdik, al kullan, gelen müşterilerin otursun diye, para falan almadan.. Birinin malını bu şekilde başkasına vermenin hükmü nedir?
- Daha sonraları ise de bizim şef bu masaları 2. el eşya satan yerlere satmaya başladı, her sattığı masadan 15-20 TL alıp cebe atmaya başladı, savaşta Başkasının malını böyle satmanın hükmü nedir?
- Bir defasında kumarcılar masayı bırakıp kaçtılar çoğu zamanki gibi.. Masanın üzerinde de masa lambası vardı.. Bunu çöpe mi atayım, yoksa meydana gittiğim zaman bırakıp kaçan adama geri mi vereyim? Bunlar ganimet mi oluyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Masa yalnızca kumarda kullanılan bir araç olmadığı için, omu kırmak caiz olmaz. Ülülemir bu masalara el konmasını emretmiş ise el konur, ama kırılmaz, ya devlet kullanır veya devlet yoksullara verir.

Ganimet sayılmaz, sayılsa bile onu devlet adına alan memur kendine mal edemez, ederse haram yemiş olur.

Lamba da masa gibidir. Sahibini bulursan ona ver, bulamazsan bir muhtaç öğrenciye ver.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun