Kulağından sürekli akıntı gelen bir imam namaz kıldırabilir mi, nasıl abdest almalıdır?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle akıntının abdesti bozup bozmadığına, sonra da özürlü sayılıp sayılmayacağına bakmak gerekir.
Kulaktan çıkan kan ya da irin gibi bir akıntıya bakılır: Hiçbir ağrı sızı yokken akıp geliyorsa, abdesti bozmaz; aksi durumda ise bozar. Çünkü ağrı ve sızı ile birlikte meydana gelen bir akıntının bir yaradan çıktığı açıktır. Şemsü'l-Eimme El-Helvanî'nin fetvâsı da bu anlamdadır. Zahire, Tebyîn ve Siracü'l-Vehhac kitaplarında da aynı mesele belirtilmiş ve yukarıdaki hükme bağlanmıştır.
Sürekli devam eden abdest bozucu hallere özür denir. Meselâ, idrarını tutamama, devamlı gaz çıkarma, sık sık burnu kanama, yarasından devamlı su akma gibi haller, birer özür hâlidir. Kendisinde bu gibi abdest bozucu bir özür bulunan kimseye ise, sâhib-i özür (özür sâhibi) veya ma'zur (özürlü) denir.
Kişinin özürlü sayılabilmesi için, abdest bozucu bir hâlin, tam bir namaz vakti boyunca devam etmesi, yani, abdest alıp namaz kılacak kadar kısa bir süre dahi olsun kesilmemesi şarttır. (Bu özrün başlamasının şartıdır.) Bundan sonra da her namaz vaktinde, en az bir kere aynı hâl ortaya çıkmalıdır. (Bu da özrün devamının şartıdır.)
Bunu bir misalle îzah edelim: Bir kimsenin burnu, öğle vaktinin başlangıcından itibaren kanamaya başlasa ve bu hal, öğle vakti geçinceye kadar hiç kesilmeden devam etse, bu kişi için özür hâlinin başlama şartı gerçekleşmiş olur. Artık bundan sonraki her namaz vakti içinde en az bir kere bu kanama hâli görülse, o kimse "ÖZÜRLÜ" sayılır.
Buna göre şayet imam özür sahibi oluyorsa, kendisi gibi özür sahibi olanlara imam olarak namaz kıldırabilir. Fakat bu kişi özrü olmayanlara imam olamaz. Çünkü imamın durumu cemaatin durumundan aşağı olmamalıdır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 57).
Ancak Şafiilere göre, herhangi bir özrü olmayan kişiler, özür sahibi olan kimseye uyabilirler. (Şirbini, Muğni’l-Muhtaç, Beyrut, 1418/1997, I, 367).
İlave bilgiler için tıklayınız:
- Kulaktan çıkan akıntı abdesti bozar mı?
- Özürlü kimse cuma namazı için ne zaman abdest alır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Özür sahibi kişi imamlık yapabilir mi?
- Özürlü Sayılmanın Şartı Nedir?
- Elimizden sürekli kan geliyorsa abdest alıp Kur'an okuyabilir miyiz?
- Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?
- Devamlı akıntı gelmesi durumunda, her defasında abdest almak gerekir mi, yoksa sadece o bölgeyi temizlemek yeterli olur mu?
- Namazdayken abdestin bozulmaması için mezi, meni veya vedinin akması nasıl önlenir?
- Zorluk halinde diğer mezheplere uyabilir miyim?
- Özürlünün sabah namazı için aldığı abdest güneşin doğması ile bozulur mu? Özür sahibi bir kişi her namaz vaktinde abdest almalıdır, diye biliyorum; örneğin yatsı abdesti ile sabah namazını da kılabilir miyiz?
- Geçici kadın rahatsızlığı namaz kılmayı engeller mi? Ben kadın hastalıklarından rahatsızlık geçiriyorum ve bundan dolayı fitil kullanmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden içim rahat etmediği için, namazımı fitil kullanım süresi bitinceye kadar erteledim...
- Özürlünün abdest durumu hakkında bilgi verir misiniz? Sürekli gaz çıkarma problemi olan özürlü sayılır mı?