Özürlü olma şartları nelerdir, namaza mani olan necaset miktarı nedir? Özürlü olma şartına uymayan bir insan ne yapmalıdır? Mesela her vakitte idrar akıntısı olmayan bir insan, her olduğunda çamaşır değiştirmek zorunda mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kişinin özürlü sayılabilmesi için, abdest bozucu bir hâlin, tam bir namaz vakti boyunca devam etmesi, yani, abdest alıp namaz kılacak kadar kısa bir süre dahi olsun kesilmemesi şarttır. (Bu özrün başlamasının şartıdır.) Bundan sonra da, her namaz vaktinde, en az bir kere aynı hâl ortaya çıkmalıdır. (Bu da özrün devamının şartıdır.)
Bunu bir misalle îzah edelim: Bir kimsenin burnu, öğle vaktinin başlangıcından itibaren kanamaya başlasa ve bu hal, öğle vakti geçinceye kadar hiç kesilmeden devam etse, bu kişi için özür hâlinin başlama şartı gerçekleşmiş olur. Artık bundan sonraki her namaz vakti içinde en az bir kere bu kanama hâli görülse, o kimse "ÖZÜRLÜ" sayılır.
Çünkü, her namaz vakti içinde özür hâli tekerrür ettiği için, özrün devam ettiği ortaya çıkmış, özürlü sayılmanın ikinci şartı da böylece gerçekleşmiştir.
Özür durumunun ortadan kalkması için, özür hâlinin bir namaz vakti içinde tamamen ortadan kalkması, hiç görülmemesi gereklidir. Böyle olan kimse, artık özürlü sayılmaktan çıkmış olur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Özürlünün abdest durumu hakkında bilgi verir misiniz?
Namaza mani olan necaset miktarı hakkında bilgi verir misiniz?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Özürlü Sayılmanın Şartı Nedir?
- Geçici kadın rahatsızlığı namaz kılmayı engeller mi? Ben kadın hastalıklarından rahatsızlık geçiriyorum ve bundan dolayı fitil kullanmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden içim rahat etmediği için, namazımı fitil kullanım süresi bitinceye kadar erteledim...
- Sürekli akıntı ve kanaması olan bir kişi nasıl abdest alıp ibadet eder?
- Elimizden sürekli kan geliyorsa abdest alıp Kur'an okuyabilir miyiz?
- Hanefi mezhebinde olan bir kişi, herhangi bir zorunluluk halinde diğer mezheplere göre amel edebilir mi? Bunun kuralı veya ayrı bir niyet şekli var mıdır?
- Devamlı akıntı gelmesi durumunda, her defasında abdest almak gerekir mi, yoksa sadece o bölgeyi temizlemek yeterli olur mu?
- Namazdayken abdestin bozulmaması için mezi, meni veya vedinin akması nasıl önlenir?
- Özürlünün abdest durumu hakkında bilgi verir misiniz? Sürekli gaz çıkarma problemi olan özürlü sayılır mı?
- Özürlünün sabah namazı için aldığı abdest güneşin doğması ile bozulur mu? Özür sahibi bir kişi her namaz vaktinde abdest almalıdır, diye biliyorum; örneğin yatsı abdesti ile sabah namazını da kılabilir miyiz?
- Özür sahibi kişi imamlık yapabilir mi?