Kişiye özel kadro ile işe girmek kul hakkı olur mu?

Tarih: 13.12.2020 - 16:55 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İşe girerken araya adam koyma ile ilgili birkaç sorum olacaktı.
1. Devlet kademesinde bir kadroda alım var. Ancak bu alım ilan olarak yayınlanmıyor. Bireysel olarak başvuru yapıyorsun. Yani birçok kişi başvuru yapıp mülakatı olan bir alım değil. Fazla duyulan bir alım şekli değil. Bir kişi senin bu işe girmene vesile oluyor. Diyor ki şu belgeleri hazırla senin işin yüksek ihtimalle olacak. Bu durum kul hakkına girer mi?
2. Özelikle üniversitelerde araştırma görevlisi ve akademisyen alımlarında da bazen haberlerde de çıktığı üzere, kişiye özel ilan kişiye özel kadro açılıyor. Bu konunun kul hakkı ile ilişkisi nedir?
3. Son olarak bir kişi devlet kademesinde memur olarak çalışıyor. Bu kişinin en az 2-3 yıl kadar tayin hakkının olmadığı tayin hakkı geldiğinde de istediği yerlerin olma ihtimali düşük. Araya adam koyarak bu kişinin dediğim şartlarda istediği yere tayin olmasını kul hakkı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Saydığım bu 3 durumda olduğu gibi kul hakkı konusunda dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Araya adam koyarak hakkı olmadığı halde, başkaları ondan daha layık ve hak ediyor olduğu halde bir işe girmek veya terfi ve nakil elde etmek, kul hakkına girer ve caiz değildir; genel kural budur.

İstisnaya bir örnek olarak üniversitelerdeki tayinleri verebiliriz:

Bir fakültede okumuş yetişmiş, yüksek lisans ve/veya doktora yapmış, bu esnada bilgi, yetenek ve ahlak olarak yakından tanınmış bir namzedi almak için göstermelik ilan yapmakta sakınca yoktur; çünkü yalnızca bir imtihan ve mülakat ile insanı yeterince tanımak mümkün değildir.

Bu eylem, hak etmeyen yakınları ve tanıdıkları kayırmak, işe almak için yapılırsa caiz olmaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun