Ekosistemdeki canlılar görevlerini kendileri için yapıyor görünüyor.İnsan için yaratıldıklarını nasıl anlamalıyız?

Soru:Ekosistemdeki canlılar görevlerini kendileri için yapıyor görünüyor.İnsan için yaratıldıklarını nasıl anlamalıyız?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz

Varlıkların yaratılışlarının hikmetlerini üç başlık altında toplayabiliriz.

1.     Allah’ın isimlerine ayna olmaları

2.     Başta insanlar ve cinler olmak üzere şuurlu varlıkların maddi ve manevi menfaatleri için.

3.     Kendi menfaatleri için.

Varlıklar, Allah’ın isimlerine ayna olma vazifeleri onların en önemli yaratılış gayeleridir. Bir ağacın hayat sahibi olmasıyla Allah’ın Hayy ismine ayna olması, şekliyle Musavvir, rengi kokusuyla Müzeyyin, Mülevvin, ölçülü ve hikmetli yaratılışları ile Adl, Kadir, Hakim ve benzeri isimlere ayna olurlar.

İkinci yaratılış hikmetleri ise başka insan olmak üzere, şuur sahibi varlıkların menfaatine bakar. Örneğin insanın bir ağaç üzerinde tefekkür ederek, onda Allah’ın yaratılış hikmetlerini ve güzelliklerini görmesi, ondan istifade etmesi, meyvesini yemesi gibi gayeler o ağacın ikinci en önemli yaratılış gayesidir.

Ağacın insana ve diğer canlılara hizmetinin ispatı şudur ki;

Ağaçlar sadece kendi menfaatleri için çalıştırılsaydı, tatsız, koku ve şekilsiz meyveler olarak yaratılabilirdi. Fakat ağaçtaki meyvenin rengi gözümüzle, kokusu burnumuzla, tadı dilimizle mükemmel bir uyum içerisinde bize gönderiliyor. Yani bizi bilen, gözümüzün hoşlandığı renkleri bilen, ağzımızın neden lezzet aldığını bilen, burnumuzun hoşlandığı kokuları bilen Cenabı Hakk tarafından ihsan ediliyor.

Aynen öylede arının kendine yetecek balı üretmek yerine bir yıllık ihtiyacından fazla bal üretmesi  ve koyun, inek, deve ve keçi gibi mübarek hayvanların  yavrularına yetecek miktar sütü vermek yerine çok daha fazla sütü üretmeleri gösterir ki, sadece kendi menfaatleri için hizmet etmiyorlar.

Üçüncü olarak da varlıkların yaratılış gayeleri bizzat kendilerine bakar. Neslinin devam etmesi için kendisine bazı lezzetlerin verilmesi gibi...

Selam ve Dua ile…

 

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Okunma sayısı : 49
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun