Kadının mirastan payı eski zamanın şartlarına göredir. Günümüzde kadınların çalışması, mirastaki payın ortak olmasını gerekli kılmaz mı?
İslam, evi geçindirme yükünü erkeğe vermiştir ve ayetler de bu yaşam tarzına göre mirasın nasıl dağıtılması gerektiğini anlatan ayetlerdir. Yani, toplumun o günkü yaşayış tarzı ve ondaki haksızlıkları gidermek için inmiştir. O günkü toplumda, kız evlatlar erken evlendirilerek evden giderler; erkek evlatlar ise devamlı babaları ile birlikte çalışırlardı. Yani edinilen malı birlikte yaparlardı. İşte ayetler bu yaşam tarzı için inmiştir. Ama bizim yaşam tarzımız değiştiği için ekonomik tarzımız da değişti. Misal, bu gün kız da çalışarak kazanıyor erkek de evlenene kadar. Veya erkek kazanıp çalışarak ayrı mal yapıyor, babasının malına ilave yapmıyor. İşte mirası da yeni yaşam ve ekonomik tarz üzerine dağıtmak gerekmez mi? Yani babanın mal edinmesine katkısı olmayan, kendi mallarını ayrı edinen kız ve erkeğe eşit vermek gerekmez mi? Veya kadın erkeğiyle birlikte çalışıp kazanarak birlikte edinmişler mallarını, erkek ve kız evlatlar birlikte çalışarak mal edindirmişler aileye; şimdi sen kalkıp da baba ölünce anneye dörtte bir verebilir misin? Elbette hayır. Malın yarısı annenindir. Kalan yarısını kız ve erkek eşit alır. Anne ölünce de yine eşit alırlar. Yani o dönemler de kadınlar çalışmazlardı tarla, bağ bahçe işlerinde, köleleri çalıştırırlardı. Veya kadının kazandığı kendi malı olurdu. Ama günümüzde kadın da çalışarak aileye harcıyor veya mal edindiriyor, erkek de. İslam'ın temel amac,ı emeği kim harcadıysa o emeği zayi ettirmemektir. Öyle değil mi? O halde kadının çalıştığı toplum için miras taksimi hangi ayete göre yapılmalıdır? Kur'an'da ''kadının çalıştığı toplumdaki'' miras taksimi şöyledir, diyebileceğimiz ve tıpkı bu ayette ki gibi hisselerin durumunu belirten ayet hangisidir söyler misiniz? Eğer böyle bir ayet yok ise, kadının hakkı yenmiş olmuyor mu? Nasıl davranılması gerekiyor?
Değerli kardeşimiz,
Bu konu, cevap ve yorumlarıyla taşınmıştır, okumak için tıklayınız...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ayete, çocuğu ve anne-babası olmayan demek yanlış mı?
- Nisa suresi 11. ayette, açık olarak kız çocuğuna yarım hisse verilmesi emredilmiyor mu?
- Kadının çalışması ve mirasdan yarı pay alması konularını açıklar mısınız? Neden miras eşit olarak bölünmüyor?..
- SÜT AKRABALIĞI, SÜT KARDEŞLİĞİ
- SÜT AKRABALIĞI / HISIMLIĞI, SÜT KARDEŞLİĞİ
- Nahl suresi, 71. ayette, kendisine fazla rızık verilen insanların, bu kendilerine verilen bol rızıkları etraflarındaki insanlara dağıtmaları ve onlarla eşit hale gelmeleri mi isteniyor?
- “Hüre hür, dişiye dişi, köleye köle kısas edilir.” (Bakara, 2/178) ayetine göre, bir erkek bir kadını öldürse, kısas olmayacak mı?
- Babasının yanında kalan erkek veya kız çocuğun kazancı babasına mı âittir?
- Resmi kanunlara göre boşanma durumunda, mal paylaşımının eşit olarak yapılması İslami kurallara uygun mudur?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları