İşler ehil olmayanlara mı verilecek?
Değerli kardeşimiz,
Şöhret, makam ve mevki sevgisi, kendinden söz ettirme gibi şeyler siyaset çarşısının önde gelen malları, metalarıdır. Bunlar da nefsin çok istediği şeyler olabiliyor. Aşağıya aldığımız hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (asm) bu konuda bizleri ikaz idiyor.
Ebû Yahyâ Üseyd İbni Hudayr (ra)’den rivayet edildiğine göre:
: يا رسولَ اللَّهِ أَلا تَسْتَعْمِلُني كَمَا اسْتْعْملتَ فُلاناً وفلاناً فَقَالَ
« إِنَّكُمْ سَتَلْقَوْنَ بَعْدي أَثَرَةً فاصْبِرُوا حَتَّى تلقَوْنِي علَى الْحوْضِ »
Medinelilerden bir adam,
- Ey Allah'ın Resûlü, falan kişi gibi beni de vali tayin etmez misiniz, dedi.
Hz. Peygamber (asm):
“Siz, benden sonra adam kayırma olayları göreceksiniz. Havuz başında bana kavuşuncaya kadar sabrediniz!” buyurdu. (Buhârî, Fiten 2, Menâkıbü’l-ensâr 8; Müslim, İmâre 48)
Bazı mevki ve makamlar insana cazip gelir. Bu tür meyillere karşı koyup sabretmek gerekir. Bu hadis bunu tesbit etmektedir. Hz. Peygamber’in, (asm) valilik isteyen Müslümana, kendisinden sonra adam kayırma olayları görüleceğini haber vermesi, böylesi isteklerle veya desteklerle bir yerlere gelen ehliyetsiz kimselerden olmamak lazım geldiğini anlatmaktadır. Layık olmadığı mevki ve makamlar için aracı koyma isteğine sabretmek de bir fazilettir. İnsanlar birtakım usulsüzlükleri görerek, kendilerinin haklılıklarına bunları gerekçe yapmaya kalkmamalıdırlar.
Aslında mevki ve makam, içtimaî kimlik, kişilik ve şöhret arzusu birçok insanı gayrimeşru yollara zorlayabilir. Bunlara sabretmek de bela ve musibete sabretmekle eş değerdedir.
Hz. Peygamber (asm) hadisteki bu cevabı ile, anılan valinin tayininde kayırma söz konusu olmadığını anlatmak istemiş, böylesi uygulamaların sonraki dönemlerde görülebileceğini haber vermiştir. Herhâlde bu tür uygulamalar tarih boyunca binlerce misaliyle görülmüştür.
Hadiste “falan kişi” ifâdesiyle vali tayin olunduğundan bahsedilen kimsenin Amr İbni As olduğu sanılmaktadır. Sözü edilen “havuz” da Hz. Peygamber (asm)'in ahiretteki Kevser havuzudur.
Özetle;
1. Mevki ve makamın çekiciliğine karşı sabretmek, sabrın önemli bir boyutudur.
2. İşler ehil olmayanların eline geçip birtakım yanlışlıklar yapıldığı zaman, doğruda sabır göstermek gerekir. (bk. Peygamberimizden Hayat Ölçüleri, Riyazü’s-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, Erkam Yay., Hadis No: 53)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yöneticilerin yanlışlarına karşı nasıl davranmalıyız?
- Yöneticiler cahillere katlanmalı mı?
- Seni benim elimden kim kurtaracak?
- Kızgınlığı yenmek, kızmamak nasıl olur?
- Ebu Süfyan Peygemberimiz hakkında ne demiş?
- İbni Abbas çocuk yaşta Danışma Meclisine mi katılırdı?
- Çok sevap kazandıran amel hangisidir?
- Kabe’ye saldıran ordu batacak mı?
- Laiklik nedir?
- Bir Müslüman laik olabilir mi?