İslam dini, neden boy abdesti, domuz eti, beden kıllarının temizliği gibi basit şeyleri cennete girme şartı olarak görmektedir?
Değerli kardeşimiz,
İslam, kişinin bütün hayatını içine alan ve her konuyu değerlendiren bir dindir. Bu konuda hiç unutulmaması gereken en önemli nokta, insanın yaradılış gayesidir. İnsan Allah'ın yüceliği bilmesi ve her hareketini Allah'a kulluk olarak yapması için yaratılmış bir varlıktır. Öyleyse yemesi, giymesi yatması ve kalkması, cinsel ilişkisi de ibâdet olarak yapılmalıdır. Kişi her hâliyle Peygamberimizi (asm) örnek almaya niyet edip, onun yaptıklarını hayatında uygulaması, günlük sıradan işlerini de ibadete çevirmesine vesile olur.
İslam dininin, insanın bedeni temizliğine vesile olan guslü farz kılması ve rics (necis) olan bir hayvanın etini haram kılması insanlar için ne güzel bir öğüttür.
Cennete girmenin şartı iman etmektir. Bu bakımdan bahsedilen hususlar cennete girmenin temel şartı değildir. Kişi iman etmişse büyük günah işlese bile cehennemde günahlarından temizlendikten sonra cennete girecektir. Cehennemde ebedi olarak kalacaklar kâfirlerdir.
İslamiyet'in bazı hükmleri farz ve haram kısmına girer. Bu konuda emre muhalefet eden kişi günah işlemiş olur. Bazıları da adab kısmına girer. Bunların aksinin yapılması ile kişi günah işlemiş olmayacağından azaba da uğratılmaz. Yeme-içme ile ilgili adablar, beden temizliği, bir işe başlarken sağ ile başlamak vb. gibi... Bunları terketmekle kişi günah işlemiş olmaz.
“ …Yaptığınız işi güzel yapın; Allah işini güzel yapanları sever.” (Bakara, 2/195)
ayeti, Müslümanların neden her işinde güzel olanı yapmaya dikkat ettiklerinin/etmesi gerektiğinin ve bu yönde bilgilendirilmesinin de bir açıklamasıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'a iman ettiği halde Hz. Muhammed'e inanmayan kimsenin durumu nedir?
- Cehennemden çıkış var mıdır?
- İbadetlerimizin sonucu mu cennete girebiliriz?
- Kafirlerin başına gelen felaketler günahlarına kefaret olur mu? Bizler (Müslümanlar) başımıza gelen olayları bazen imtihan bazen günahlarımızın kefareti olarak yorumluyoruz.
- Mahşerde tartıda / mizanda günah ve sevapların eşit olması durumunda sonuç ne olacak?
- Günah ve sevapları eşit olan kişilerin amel defteri sağdan mı yoksa soldan mı verilir?
- İnsanlar, torununun torununu görünce cennetlik deniliyor, doğru mu? Uzun yaşayanlar cennetlik midir?
- İmam Maturidi, cehenneme giren müminlerin ebedi kalacağını mı söyler?
- TEMİZLİK
- Zalim günahkarlar cennete girmeyecekler mi?