İnsanlar, iradeleri dışında mı yaratılmıştır?
Değerli kardeşimiz,
Allah (cc), kâinatı yaratırken hiç kimseye sormamış ve hiçbir iradeyi esas almamıştır. O, “Dilediğini yaratır.” (Bürûç, 85/16).
“Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz...” (İnsan, 76/30)
Her şeyi yaratan Allah’tır. “Şey” dediğimiz ne varsa hepsi onun mahlukudur. Biz de amellerimiz de buna dahiliz. Onun içindir ki Kur’an-ı Kerim’de:
“Sizi ve amellerinizi yaratan Allah’tır.” (Sâffât, 37/96) buyurulmaktadır.
İnsan, her ne kadar ihtiyar sahibi ise de emir ve irade Allah’a aittir. Ondan emir gelmeyince hiçbir şey olmaz.. O irade etmeyince hiçbir nesne vücuda gelemez! O dilememiş olsaydı, bugün ne zaman ne de mekan bulunurdu. O, var ettiği şeyleri devam ettirmeseydi, herşey toz duman olur giderdi.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kader Risalesi'nde, "seyyiattan kişi mesuldür" denilmektedir. Hâlbuki: "Allah dilemedikçe siz bir şey dileyemezsiniz." ayetine göre, bizim tercihimizde Allah'ın izni ve dilemesi vardır? Öyle ise biz ne şekilde ve niçin sorumluyuz?
- "Arabayı yaratan Allah'tır, bilgisayarı yaratan Allah'tır." gibi ifadeleri nasıl anlamalıyız?
- Bediüzzaman Said Nursi; şeriat ile ilgili, bugün uygulanması hakkında ne düşünüyor?
- İnsanın kendinden sudur eden iyiliklerle ve kemalat ile iftihar edemeyeceği konusunu açıklar mısınız?
- "Devir ve teselsül" kavramları hakkında bilgi verir misiniz?
- Divan-ı Harb-i Örfî, 32
- YANLIŞ YORUM
- Kur'an-ı Kerim okurken ezan okunursa, susup dinlemek gerekir mi?
- "İnsan her ne kadar fail-i muhtar ise de meşiet-i İlahiye asıldır, kader hâkimdir. Meşiet-i İlahiye, meşiet-i insaniyeyi geri verir, hükmünü icra eder. Kader söylese, iktidar-ı beşer konuşmaz, ihtiyar-ı cüz’î susar." İzah eder misiniz?
- On Dördüncü Sözün Beşinci Meselesinin giriş kısmını daha iyi anlayabilmemiz için, zikredilen âyetlerin meallerini de vererek, bir izah getirebilir misiniz?