İnsan vücuduna zarar veren her şey haramdır, sözü, bir hadis mi, yoksa ayet midir?
Değerli kardeşimiz,
- Alimler genellikle, “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın.” (Bakara, 2/195) ve "Kendi kendinizi öldürmeyin." (Nisâ, 4/29 ) mealindeki ayetlerden “İnsanın kendi vucuduna zarar vermesinin haram olduğu” hükmünü çıkarırlar.
- İbn Hazm’in rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
“Allah her şeyde / her konuda ihsanı / iyi davranmayı emretmiştir. Kim kendine veya başkasına zarar verirse, iyi davranmamış ve Allah’ın ihsanla ilgili emrine aykırı hareket etmiş olur.” (Müntedeyatu mevkii’l-Ezher)
- Diğer bir hadiste “Kişi ne kendi nefsine ne de başkasına zarar veremez.” (İbn Mace, Ahkam, 17) denilmektedir. Buna göre "zarar ve zarara mukabil zarar yoktur." (Mecelle md. l9)
Kişinin kendine ve başkasına zarar vermesi caiz olmadığı gibi, kendisine zarar verene zararla mukabelede bulunması da caiz değildir. Hâkime başvurulup zarar tazmin ettirilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kendi kendine beddua etmek günah mı, bu yüzden başka sıkıntılar ve hastalıklara maruz kalınır mı?
- Sigaranın hükmü nedir? Sigara mekruh mudur?
- Kendi yapmadığını başkasına yap demek doğru mudur?
- Hanzala bin Ebî Âmir
- İnsan kendine büyü yapabilir mi yapmak günah mı başkasına zarar vermeden iyilik için büyü yapılır mı?
- Şüphelerin kaynağı nedir?
- Siz doğru yolda olduktan sonra sapanlar size zarar vermez (Maide, 105), ayeti ile herkesin kendi görüşünü beğendiği bir zamanda kendinizi ıslah ediniz, hadisini nasıl anlamak gerekir?
- Kuyumcu ile altın ticareti caiz mi?
- "Yapmadığınız şeyleri niçin anlatıyorsunuz?" anlamındaki ayete göre, kişinin yapmadığı şeyleri emretmesinin mesuliyeti var mıdır?
- Hürriyet, kişinin her dilediğini yapabilmesi midir? Değilse, gerçek hürriyet nasıl anlaşılmalıdır?