İçki sektöründe çalışmak haram mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an-ı Kerîm içkiyi yasaklamış ve haram olduğunu bildirmiştir:
"Ey iman edenler! İçki (hamr), kumar, dikili taşlar ve fal okları şeytanın işlerinden bir pisliktir." (Mâide, 5/90).
İslâm, içkinin içilmesini yasakladığı gibi, Müslümanlar arasında ticaretini de yasaklamıştır. Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
"Peygamber içki konusunda on kişiyi lanetlemiştir: Sıkan, kendisi için sıkılan, içen, taşıyan, kendisi için taşınan, içiren, satan, parasını yiyen, satın alan ve kendisi için satın alınan..."(Tirmizî, Büyû', 59; İbn Mâce, Eşribe, 6).
Mâide suresindeki kesin içki yasağı bildiren ayet geldikten sonra, Allah Resulu (asm) uygulama ile ilgili olmak üzere şöyle buyurdu:
"Şüphesiz Allah içkiyi haram kılmıştır. Bu ayeti haber alıp da yanında içki bulunan kimse, ondan içmesin ve satmasın..." (1).
Bütün bu rivayetler gösteriyor ki, içkinin alınıp satılması da haramdır.
(1) bk. Müslim, Müsâkât, 67; bk. Buhârı, Megâzî, 51; Büyû, 105, 112; Müslim, Büyû, 93; Fer', 8; İbn Mâce, Ticârât, 11; Ahmed b. Hanbel, II/213, 362, 512, III/217, 324, 326, 340; İbn Kesîr, Muhtasaru Tefsîri İbn Kesîr, Beyrut (t.y), I/544-547.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İçki satışı dinimize göre caiz mi?
- Sarhoş olmayacak kadar az içki içmek haram mı? Alkol alan (kendi ifadesiyle, sosyal içici) bir arkadaşımı bundan vaz geçirmek için ona neler söyleyebilirim, yaptığının yanlış olduğuna ikna etmek için neler anlatabilirim?..
- İçki satmanın hükmü nedir?
- İçki içen kocaya içki sofrası hazırlamanın İslam dinindeki durumu nedir?
- Alkol kuryeciliği yapan günahkar olur mu?
- İÇKİ
- İÇKİ
- İÇKİ
- İçki satmanın cezası nedir?
- Şarabın dışındaki sarhoş edici alkollü içkileri, sarhoş etmeyecek kadar içmek caiz mi?