Hz. Musa Mısırlı birini öldürünce ceza almış mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Musa (as) şehirde dolaşmaya çıkınca, biri Mısırlı Kıpti diğeri de İsrailoğullarından biri olmak üzere kavga ettiklerine şahit olmuştur. İsrailoğullarından olan Hz. Musa (as)'dan yardım istemiştir. Yaptığı şey, sadece bir tokat veya yumruk vurmaktı. Böyle bir darbenin ölüm sonucunu doğurması nâdirdir.
Hz. Musa (as)'nın kavgaya müdahelesi, hor görülen ve ezilmekte olan bir topluluktan olan birinin imdat istemesi üzerine olmuştur. Çünkü İsrailoğulları o dönemde Mısırlılar tarafından ezilmekteydi.(bk. Çıkış, 1/8-22) Şu hâlde Musa'nın yaptığı, "istemeden ölüme sebep olmak" şeklinde ifade edilebilir. Musa'nın şeytana gönderme yapması da kötü kastının olmadığını gösterir.(bk. Kasas, 28/15)
Bu olaydan sonra Firavun ve şehrin ileri gelenleri, Hz. Musa'yı öldürmek için toplanmışlardır.(bk. Kasas, 28/20; Çıkış, 2/11-15) Kendisinin öldürülmek istendiği haberini aldıktan sonra, şehri terketmiş ve Medyene gitmiştir. Burada uzun süre kalmıştır. Bu süre hakkında farklı rivayetler vardır. Sekiz ile kırk yıl arasında değişik rivayetler vardır. Tevrat'ta kırk yıl olarak geçmektedir.(Resullerin İşleri, 7/30)
Hz. Musa (as) Medyen'de uzun bir süre kalmış bu esnada başta Mısır kıralı olmak üzere kendilerini öldürmek isteyenler ölmüştür.(Çıkış, 2/23; 4/19) Saltanıtın değişmesi muhtemelen yönetiminde de değişikliğe sebep olmuş ve Hz. Musa'nın beraber yetiştiği kişilerden biri II. Ramses'in tahta geçişinden sonra önemli mevkiye gelmiş, böylece Hz. Musa'nın Mısır'a dönüp yönetimle görüşme şartları oluşmuştur.(bk. DİA, MUSA Md.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. İbrahim'in Kur'an'da babasına selam vermesi ile "Müslüman olmayana selam verilmez." kaidesi arasındaki tutarsızlığı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- "Her deveyi mutlaka bir dişi deve doğurmuştur." hadisine göre Hz. Salih'in devesini nasıl değerlendirebiliriz?
- Kur'an'da, yeryüzünde gezmek övülüyor mu yeriliyor mu?
- Kadın erkek karışık, plaj gibi yerlerde cankurtaran olmak caiz midir?
- Kur'an'da Yüce Allah'ın yemin ettiği şeyler üzerine yemin edilebilir mi?
- Kur'an okumaya başlarken, kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınmamız istendiği halde, neden ayetler euzu besmele ile değil de sadece besmele ile başlıyor?
- Kur'an'daki en kısa ayet ile en uzun ayet hangileridir?
- Namaza giderken koşmamamız gerektiğini bildiren hadis var fakat Cuma Suresi 9. ayette "koşarak gitme" ifadesini nasıl anlamak gerekir?
- İçkili ortamlarda Kur'an okumanın bir sakıncası olur mu?
- “Bu eskilerin masallarıdır." diyenlerle, "Biz bunu önceki kitaplarda işitmedik." diyen kişiler arasında nasıl bir fark var?