Hz. Âdem kaç dil biliyordu?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberlerin dili konusunda kesin bilgi içere sahih merfu bir hadis rivayetine rastlayamadık. Ancak Kuran’da “Her peygamberin bulunduğu topluluğun diliyle konuştuğuna” işaret eden ayetler vardır. (İbrahim, 14/4)
Bununla beraber, Hz. Âdem’in dili İslami telakkiye göre Arapça, Yahudi ve Hristiyanlara göre ise Aramîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryanice konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür. (bk. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Adem md.)
Bazı âlimler, Hz. Âdem’in kapsamlı bir dil konuştuğunu belirtmektedir. Bu görüşü ileri sürenler, “Âdem’e bütün isimleri öğretti.” (bk. Bakara 2/3) ayetini delil almışlar, ayette geçen “bütün isimleri” ifadesinin dilleri de kapsadığını ifade etmişlerdir. (bk. Vahidi, et-Tefsîrü'l-basîṭ, 2/345)
Ayette geçen “bütün isimler” ifadesi, Allah’ın isimlerini, eşyanın isimlerini ve daha pek çok anlama geldiği gibi, bunlara ilave olarak insanlığın konuşacağı bütün dilleri içine alması mümkündür.
İlave bilgi için tıklayınız:
- “(Allah) Âdem'e bütün isimleri öğretti'' ne demektir?
- Hz. Âdem'e isimlerin öğretilmesini nasıl anlamalıyız?
- Hz. Âdem ve Havva hangi dil ile konuşmuşlardır?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Âdem ve Havva hangi dil ile konuşmuşlardır?
- Sesler, Hz. Âdem'den önce mi yaratıldı?
- Dünya dilleri nasıl ortaya çıkmıştır?
- Hz. Âdem babamızın ismini kim koydu? Konuştuğu dil ne idi? Bir de madem bir tek atadan geliyoruz ırklar, renkler ve farklı diller nasıl ortaya çıkıyor?
- Allah, meleklere öğretmediği bir şey mi soruyor?
- Hz. Âdem ve ilmin üstünlüğü
- Irklar, kan grupları ve dünya dilleri nasıl oluşmuştur?
- Hz. Âdem okuma yazma bilir miydi?
- Hz. Âdem'e isimlerin öğretilmesini nasıl anlamalıyız?
- Hz. Âdem’in kabri zeytin ağacının yanında mı?