Hürmet-i müsâherede şehvetle dokunmanın, bakmanın ölçüsü nedir?
- Bir insan diğeriyle tokalaşırken (veya önceden de) aklına kötü şeyler gelmiş olsa, bu da hürmet-i müsâhereye girer mi?
- Aynı odada kapalı yalnız kalmış iki insana hürmet-i müsâhare olur diyorlar, doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
İslâm hukukunda bir tartışma mevzuu olan ve mezhepler arasında farklı şekilde mütâlâa edilen evlenmeye mâni bir hâl olan "sıhriyet, müsaheret", netice itibariyle, "hurmet-i müsahere" iyi bilinmediği, tam araştırılmadığı zamanlarda, birtakım yanlış anlamaya ve hatalı hükme varmaya sebep olabilmektedir.
Biraz mahrem olan, fakat bilinmesi gereken bu husustaki dinî bâzı bilgileri hatırlattıktan sonra esas mevzuya geçelim.
Bilindiği gibi, evliliğe mâni haller, insanın annesi, kızı, halası, teyzesi gibi yakın akrabalar; emilme yoluyla meydana gelen yakınlık; bir de evliliklerden sonra teşekkül eden akrabalıktır ki, buna "sıhriyet, müsaheret" denmiştir. Yâni, akrabalığa benzeyen bir yakınlık, bir vasıftır.
Esas itibariyle sıhriyet yoluyla meydana gelen haramlık şu dört sınıfta toplanır:
1) Baba ve dedelerin hanımları olan üvey anne ve üvey nineler.
2) Çocuk ve torunların hanımları olan gelinler.
3) Hanımın anne-babaları olan kayınvalide-kayınpederler.
4) Üvey kızlar.
Bir insan, bu sınıfa girenlerle hiçbir şekilde evlenemez.
Müsaheret yoluyla haramlık, diğer bir ifâdeyle hurmet-i müsahere sahih akid denilen meşru nikah yoluyla olduğu gibi, mut'a nikâhı gibi fasit akidle ve zina yoluyla da sabit olur. Bu haramlık aynı zamanda dokunma ve bakma yoluyla da meydana gelmektedir.
Bu mesele Hanefî mezhebine göre şöyledir:
A. Zina yoluyla meydana gelen haramlık:
Bir insan bir kadınla zinada bulunursa, artık o insan o kadının kızları, torunları ve annesiyle evlenemez.
B. Dokunma yoluyla haramlık şu şartların bir arada bulunmasıyla meydana gelir:
1. Erkek kadının bedeninin herhangi bir yerine dokunduğunda, dokunulan yerde elbise olmamalı, çıplak ten olmalı.
2. Kadının üzerinde elbise bulunuyor, fakat dokunduğunda vücudun sıcaklığını hissediyorsa, elbise ince olduğu için sıcaklığına mâni olmuyorsa.
3. Dokunma kadının saçına olmuşsa, bu dokunma sarkan saça değil de başın üzerindeki saça olmuşsa,
4. Dokunmada şehevî hissin bulunması. Bu, erkekte âletinin hareketi, dikleşmesi; kadında ise kalbinin hareketi ve lezzet duymasıdır.
5. Alınan lezzetin dokunmaya yakın olması. Dokunduktan sonra lezzet alıyor, şehevî hissi uyanıyorsa; bu, haramlığa sebep olmaz.
6. Dokunulan kadının dokuz yaşından aşağı olmaması.
Bütün bu şart ve haller bir arada bulunursa haramlık sabit olur, aksi takdirde birinin olmamasıyla hurmet-i müsahere gerçekleşmez.
C. Bakma yoluyla haramlığın meydana gelmesi için şu şartların bulunması lâzımdır:
1. Erkek, kadının tenasül uzvunun dâhiline bakmış olması; dış kısmına bakmasıyla haramlık sabit olmaz. Kadın da erkeğin tenasül uzvuna bakmasıyla haramlık meydana gelir. Fakat, gerek kadının, gerekse erkeğin birbirlerinin bedenlerinin diğer kısımlarına bakmalarıyla haramlık sabit olmaz.
2. Gerek erkekte, gerekse kadında bakarken şehevî bir his bulunması -dokunmada olduğu gibi- şehevî hisse işaret olan hallerin mevcut olması gerekir.
3. Birbirlerinin aynaya veya suya yansımış, aksetmiş olan uzuvlarının görüntüsüne bakmamış olması. Çünkü, aynadaki veya sudaki görüntüler hakiki olmadıkları için, haramlığa sebep olmaz. Fotoğraf ve filmdeki görüntüler de bu şekildedir.
4. Şehevî lezzetin bakıldığı anda duyulmuş olması, baktıktan sonra meydana gelmiş olmamasıdır. Hurmet-i müsahere, kişinin kayınvalidesine yukarıdaki şartların bir arada bulunması hâlinde dokunduğu veya baktığı hallerde de meydana gelir. Yâni;
Hanefî mezhebine göre, bu durumda insanın hanımı kendisine ebedî olarak haram olur. Aynı şekilde bir insanın kadınlık vasfına hâiz olmuş olan kızına, bu şartların mevcut olmasıyla baktığında veya dokunduğunda yine hanımı kendisine ebedî olarak haram olur.
Bu bakma veya dokunmanın kasden, bilerek olmasıyla unutarak, yanlışlıkla, zorlama ve uyurken olması arasında bir fark yoktur. Yine bu hususta ayık ile sarhoş, büluğ çağına ermiş olanla, mürahik yani büluğ çağına gelmiş olan ve akıllı ile deli arasında da bir fark bulunmamaktadır.
Ayrıca haramlığı meydana getirecek şartların, yâni şehevî duygu ve belirtinin sâdece bir tarafta bulunması kâfidir. Her iki tarafta bulunmasına lüzum kalmaz. Yalnız bu meseleler Hanefî mezhebine göredir.
Hanbelî mezhebine göre, sâdece "birleşme" hurmet-i müsahereyi gerektirirken; Şafiî mezhebine göre zina, dokunmak veya bakmakla hiçbir şekilde hurmet-i müsahere gerçekleşmez. Mâliki'ye göre ise, ancak şehvetle elini, yüzünü öpmesi halinde haramlık sabit olur.(el-Mezâhibü'l-Erbaa, IV/63-68; Hukuk-u îslâmiye ve Istılâhat-ı Fıkhiyye Kamusu, II/92-96; İbni Âbidin. Reddü'l-Muhtar, II/278-248)
Bu meselede gerektiğinde bu mezhepler de taklid edilebilir. O görüşlerden istifâde edilebilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- MUSAHARE.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hürmet-i musâhere hakkında bilgi verir misiniz?
- Hürmet-i müsahare hakkında bilgi verir misiniz? Evleneceğim kızın annesinin elini öpmüştüm, bu durum ebedi haramlık meydana getirir mi?
- MUSAHERE
- Üvey babamın yanında başımı örtmemem (açmam) caiz mi?
- HURMET-İ MUSÂHARA(KAYIN PEDERİN ELİNİN ÖPÜLMESİ)
- Zina sonucu doğan kızla babası evlenebilir mi?
- Kur'an-ı Kerim'de namazdan sonra zekâtın zikredilmesinin hikmeti nedir?
- Üvey dayı mahrem midir?
- HÜRMET-İ MUSÂHARE (EVLENME YASAĞI OLANLAR)
- Nişanlılık döneminde eşlerin ayrılması durumunda mehir gerekir mi?
Yorumlar
Allah razı olsun emeğiniz için.
ALLAH KİMSEYİ BU SORUYA VE CEVABINA DÜÇAR EYLEMESİN!.. (AMİN..)